• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики про диференціацію окладів залежно від посад

При застосуванні діапазонів ("вилок") окладів провадиться атестація працівника і за результатами атестації встановлюється оклад в межах діапазону по посаді, на якій працівник працює

Мінсоцполітики про диференціацію окладів залежно від посад

Мінсоцполітики у листі від 17.03.2017 р. №741/0/101-17/282 зазначила, що міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення розмірів тарифних ставок (посадових окладів) установлюються в колективному договорі або іншому локальному документі підприємства залежно від складності робіт, організаційно-правового рівня посади, функцій, що виконує підрозділ, у якому працює той чи інший працівник, та інших умов праці. При цьому міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення можуть установлюватись у певному діапазоні ("вилці") ставок (окладів). При застосуванні діапазонів ("вилок") окладів проводиться атестація працівника, за результатами якої встановлюється оклад у межах діапазону за посадою, яку він займає.

Схема посадових окладів - це повний перелік посад, необхідних для нормального функціонування підприємства, для кожної із яких визначено розмір посадового окладу. У схемі передбачено два розміри посадових окладів - мінімальний і максимальний. Така "вилка" посадових окладів дає змогу диференціювати рівні оплати праці працівників, які виконують однакову роботу з різними результатами, сприяє підвищенню їхньої кваліфікації, відповідальному ставленню до виконання своїх обов'язків.

Фактичний оклад конкретного спеціаліста встановлюється (в межах "вилки") з урахуванням ситуації на ринку праці, особистих якостей і заслуг працівника, його завантаженості та напруженості праці, що не є порушенням трудового законодавства.

Тобто при застосуванні діапазонів ("вилок") окладів провадиться атестація працівника і за результатами атестації встановлюється оклад в межах діапазону по посаді, на якій працівник працює.

В штатному розписі встановлюється фіксований розмір посадового окладу (тарифної ставки).

До речі, вже є результати проведення перевірок Держпраці з цього приводу.

Наприклад, інспектори Держпраці у Львівській області нещодавно провела перевірку одного ТОВ і виявили  атестація робочих місць не проводилась у товаристві уже 5 років. Втім, після наполягань інспектора, у товаристві розпочали атестацію, зокрема, видано наказ. Відповідно до цього наказу, на підприємстві створено постійно діючу атестаційну комісію на яку покладено функцію, зокрема складання переліку робочих місць, що підлягають атестації. 

Окрім цього під час перевірки встановлено, що тарифна система оплати праці не використовується при розподілі робіт залежно від їх складності, а працівників – залежно від кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Зокрема, згідно зі штатним розкладом, посадовий оклад директора 5000 грн; фінансового директора 4500 грн. При цьому головного інженера, лікаря, інженера з технічного нагляду, інженера-геодезиста, інженера з охорони праці, інженера-електрика, інженера-механіка, юрисконсульта, інспектора відділу кадрів, електрогазозварника, електрозварника, бетонувальника, різноробочого, водія, муляра зарплатня  по 3200 грн.

****

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»