• Посилання скопійовано

Оплата тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця: чи чекати відшкодування від Фонду?

Виплата роботодавцями матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних коштів з подальшим відшкодуванням ФСС з ТВП законодавством не передбачена

Оплата тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця: чи чекати відшкодування від Фонду?

Харківське відділення ФСС з ТВП нагадує, що підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

У разі виникнення страхового випадку із застрахованою особою на підставі поданих документів, передбачених статтею 31 Закону №1105, комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства з урахуванням вимог Положення №25 приймає рішення про призначення матеріального забезпечення застрахованій особі.

На підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства про призначення матеріального забезпечення страхувальник-роботодавець нараховує суми матеріального забезпечення та оформлює заяву-розрахунок.

Страхувальник-роботодавець відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку встановленому НБУ. Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.

Для отримання коштів Фонду для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, нарахованого страхувальником, страхувальник звертається до робочого органу Фонду за місцем обліку в органі Фонду або за місцем обліку, зазначеним в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування (для зареєстрованих після 01.01.2011), із заявою-розрахунком за підписом керівника та головного бухгалтера, завіреною печаткою підприємства.

Робочі органи Фонду повинні перерахувати кошти на окремий поточний рахунок страхувальника у сумі, зазначеній у заяві-розрахунку, протягом 10 робочих днів після її надходження.

Після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку на рахунок, страхувальник зобов'язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені у статті 32 Закону №1105.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку, можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.

Виплата страхувальниками-роботодавцями матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних коштів з подальшим відшкодуванням (погашенням цих витрат) Фондом Законом №1105 та Законом про ЄСВ не передбачена.

Насамкінець фахівці Фонду ще й нагадали про розміри штрафів за порушення порядку використання коштів Фонду. У разі порушення порядку використання страхових коштів, роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів і сплачують штраф у розмірі 50% такої суми.

За невиконання посадовими особами страхувальника вимог абзацу 4 частини 2 статті 34 Закону №1105 передбачена адміністративна відповідальність за порушення порядку використання страхових коштів.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»