• Посилання скопійовано

Порядок проведення індексації приведуть у відповідність до пенсійних змін

Оприлюднено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення»

Порядок проведення індексації  приведуть у відповідність до пенсійних змін

У зв'язку з набранням чиності Закону № 2148 VIІI Кабміну доручено у тримісячний строк привести свої нормативно-правові акти у відповідність до його норм.  З огляду на це, було розроблено та оприлюднено проект постанови КМУ „Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення”.

Змінами, зокрема, передбачено упорядкування переліку об’єктів індексації.

Так, згідно з викладеним у новій редакції п. 2 Порядку,  індексація пенсій здійснюватиметься шляхом їх підвищення відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Індексація страхових виплат від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, буде здійснюватись шляхом їх підвищення  відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Сума індексації пенсій та щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим) та членам їхніх сімей, визначена до 11.10.2017 р., у разі підвищення їх розмірів зменшуватиметься на суму підвищення цих виплат до повного її погашення відповідно до п. 5 цього Порядку.

Як і раніше, індексації підлягатимуть грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Оплата праці, у тому числі працюючим пенсіонерам, грошове забезпечення, розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, допомога по безробіттю та матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного, що надаються залежно від страхового стажу у відсотках середньої заробітної плати, стипендії індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Окрім того, як ми і передбачаливилучено п. 9 Порядку № 1078, що вимагав для працюючих пенсіонерів спочатку індексувати зарплату і  зобов'язував роботодавців надавати ПФУ інформацію про проведену індексацію.  Адже, згідно зі змінами, внесеними до ст. 2 Закону №1282, тепер індексація пенсій (шляхом їх підвищення) проводитиметься незалежно від факту проведення індексації зарплати працюючих пенсіонерів.

****

Читайте також:

Пенсійна реформа: наслідки для роботодавців та підприємців;

Щорічний аудит – для кого він буде обов’язковим?

Що змінилося у зв'язку з пенсійною реформою: коментар та інфографіка від ПФУ;

5 важливих змін у нарахуванні ЄСВ у зв'язку з пенсійною реформою;

Мінсоцполітики про зарахування до стажу роботи періоду догляду за дитиною у контексті пенсійної реформи 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»