• Посилання скопійовано

Оплата часу вiдрядження: чи включається до розрахунку 1/12 суми винагороди за пiдсумками роботи за рiк?

Мінсоцполітики роз'яснило, що 1/12 суми винагороди за пiдсумками роботи за рiк включається до розрахунку середнього і денного заробітків для оплати часу відрядження

Оплата часу вiдрядження: чи включається до розрахунку 1/12 суми винагороди за пiдсумками роботи за рiк?

Запитання: Як обчислити середню зарплату за останнi два календарних мiсяцi для оплати часу перебування у вiдрядженнi, якщо в розрахунковому перiодi робочi днi вiдпрацьовано повнiстю, включаючи днi перебування у вiдрядженнi? Чи вважається такий розрахунковий перiод повнiстю вiдпрацьованим? Як ураховуватиметься 1/12 суми одноразової винагороди за пiдсумками роботи за рiк? 

Консультує Мінсоцполітики: Увесь перiод перебування у вiдрядженнi є робочим часом працiвника, за який вiдповiдно до ст. 121 КЗпП має виплачуватися заробiтна плата згiдно з умовами трудового або колективного договору, в тому числi нараховуватися премiї, якщо вони передбаченi цими умовами, i розмiр такої оплати працi не може бути нижчим вiд середнього заробiтку.

Для проведення розрахунку середньої заробiтної плати для порiвняння її iз денним заробiтком використовують норми Порядку обчислення середньої заробiтної плати, затвердженого постановою КМУ вiд 08.02.1995 р. № 100 (далi - Порядок).

До денного заробiтку працiвника, який має порiвнюватися iз середньоденним заробiтком, включаються всi елементи заробiтної плати, якi працiвник отримує згiдно з умовами трудового, колективного договору в мiсяцi, в якому його направляють у вiдрядження (оклад, доплати, надбавки, премiї, iндексацiя тощо). Якщо нарахована заробiтна плата нижча вiд середньої заробiтної плати, обчисленої згiдно iз законодавством, тодi виплачується середня заробiтна плата.

Пунктом 4 Порядку визначено випплати, якi не враховуються пiд час обчислення середньої заробiтної плати, це. зокрема, виплати за час, упродовж якого зберiгається середнiй заробiток працiвника їу тому числi за час вiдрядження).

Отже, якщо в розрахункових мiсяцях (два мiсяцi) працiвниковi нараховувалася заробiтна плата згiдно з умовами трудового договору, то пiд час обчислення середньої заробiтної плати до заробiтної плати цих мiсяцiв включається 1/12 суми винагороди за пiдсумками роботи за рiк.

Якщо в розрахунковому мiсяцi працiвниковi виплачено середню заробiтну плату (за час вiдпустки, вiдрядження, виконання громадських робiт тощо), то перiод, коли за працiвником зберiгалася середня заробiтна плата, вилучається iз розрахункового перiоду i сума винагороди за пiдсумками роботи за рiк (1/12 до кожного мiсяця) враховується пропорцiйно до вiдпрацьованого часу.

Начальник вiддiлу, Неля СИНЬКО

"Праця i зарплата" № 38 (1050), 11 жовтня 2017 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»