• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики змінило позицію щодо індексації та мінімальної зарплати

Фахівці Мінсоцполітики відкликали своє роз’яснення щодо врахування індексації до виплат для нарахування зарплати не нижче мінімальної. Розглянемо, які це може мати наслідки

Мінсоцполітики змінило позицію щодо індексації та мінімальної зарплати

Коментар до листа Мінсоцполітики від 07.09.2017 р. №2341/0/101-17 

У коментованому листі вказано про відкликання і втрату чинності листа Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. №317/0/101-17/282, про який ми розповідали тут.

У листі № 317/0/101-17/282 Мінсоцполітики наголошувало: сума індексації, визначена відповідно до п. 5 Порядку № 1078, включається до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру. Після опублікування цього листа фахівці Мінсоцполітики навіть наводили приклади його застосування.

Держпраці ж надавало більш узагальнюючі роз’яснення. За ними індексація включалася до мінімального розміру зарплати в будь-якому випадку (а не лише у випадках, зазначених у п. 5 Порядку № 1078).

Здогадуємося (хоча Мінсоцполітики і промовчало про причину свого рішення), що цей лист було відкликано на підставі офіційного звернення Профспілок, про яке ми писали тут

Втрата чинності листа № 317/0/101-17/282 відбулася 07.09.2017 року. Але його текст з’явився тільки зараз, у грудні.  

Що зараз думає Держпраці з цього приводу, ми ще не знаємо. А ось Мінсоцполітики, очевидно, свою думку змінило. Але, на жаль, не сказало, що робити тепер роботодавцям.

Від себе зазначимо наступне.

До зони ризику потраплять ті роботодавці, у кого одночасно було (є або буде) і нарахування індексації, і нарахування доплати до мінімальної зарплати працівників.

Решта виправляти нічого не потрібно, і вони просто стежать за новинами.

У тих, хто потрапив до зони ризику, наступні наслідки:

1) Не зрозуміло, що робити з індексацією, нарахованою у січні-жовтні 2017 р., якщо вона враховувалася роботодавцем для нарахування зарплати не нижче мінімальної. Якщо це було неправильно, то треба збільшити суму доплати до мінімального розміру зарплати – на суму такої індексації.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Але у коментованому листі не йдеться про порядок перерахунку сум доплат. Тому виправляти чи ні нараховану зарплату за ці місяці – питання наразі відкрите. Його слід задавати фахівцям Мінсоцполітики або очікувати загального роз’яснення.

Про всяк випадок починаємо готуватися до виправлень. Про виправлення помилок у зарплаті та відображення виправлення у звіті з ЄСВ та формі №1ДФ ми писали тут, позицію Мінфіну розглядали тут.

2) За листопад тим роботодавцям, хто ще не встиг виплатити зарплату, слід нарахувати доплату до мінімальної зарплати без врахування індексації, а індексацію нарахувати зверху. Переплатити зарплату (і податки з неї) краще, ніж недоплатити.

 3) У грудні та у наступних місяцях слід діяти за новими правилами:

  • з початку нараховувати зарплату за відпрацьований час та інші виплати, які враховуються для виконання гарантії;
  • далі порівнювати нараховану зарплату з мінімальною і у разі необхідності нараховувати доплату до мінімальної рівня;
  • окремо нараховувати суму індексації (виходячи із прожиткового мінімуму та відповідного коефіцієнту).

Зауважимо, що це лише наші поради і застосовувати їх чи ні, кожен вирішує самостійно. Обережні роботодавці можуть почекати на докладні роз’яснення від Мінсоцполітики. Але наразі невідомо, коли вони з’являться.  

***

UPD 06.12.2017

Є надія, що все залишиться по-старому і нічого перераховувати не потрібно буде.

 

На думку фахівців "Вісника. Офіційно про податки" трактування, що індексація не включається до виплат, які мають враховуватися до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру, є неправильним. Докладніше про це тут>>

Це перша реакція, хоч і не від Мінсоцполітики безпосередньо, та все ж від офіційного видання ДФСУ.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»