• Посилання скопійовано

Як вплине підвищення окладів на розрахунок відпускних?

Якщо підвищення окладів відбулося в періоді, коли працівник перебував у щорічній відпустці, його середній заробіток необхідно прокоригувати і нарахувати належні йому кошти – консультація від Держпраці

Як вплине підвищення окладів на розрахунок відпускних?

Запитання: Чи вплине підвищення окладів на розрахунок відпускних у 2018 році? Чи поширюються вимоги п. 10 Порядку №100 на нарахування відпускних?

Чи має право підприємство не коригувати середню заробітну плату, обчислену згідно з п. 7 Постанови №100 на коефіцієнт підвищення при розрахунку відпускних у випадку підвищення посадових окладів працівників, що не відповідає актам законодавства або рішенням, передбаченим у колективних договорах (зокрема, у випадках, коли на підприємстві немає колективного договору)?

Якщо застосування коефіцієнта є обов’язковим, то який алгоритм розрахунку такого коефіцієнта? До скількох знаків після коми такий коефіцієнт має бути округлений?  

 

Консультує Держпраці у Дніпропетровській області. Відповідно до п. 10 Порядку №100 підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими колективними договорами (угодами), як у розрахунковому  періоді, так в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній  заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при  обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення, коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

У випадку, коли посадові оклади були підвищені не на один відсоток, коефіцієнт коригування визначається шляхом ділення окладу, який встановлено працівникові після підвищення, на оклад, який був у працівника до підвищення.

На госпрозрахункових підприємствах коригування заробітної плати провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей. Тобто зазначена  норма  передбачає можливість госпрозрахункового підприємства у випадку скрутного фінансового стану  дещо  зменшити коефіцієнт  коригування,  але  не  позбавляє  ці  підприємства від коригування.

Так, наприклад, якщо підвищення тарифних ставок на підприємстві відбулось в 1,7 разу, але підприємство не має можливості провести коригування середньої заробітної плати на коефіцієнт 1,7, необхідно здійснити аналіз наявних фінансових  можливостей підприємства на проведення коригування, видати наказ про застосування  коефіцієнта нижчого,  наприклад,  коефіцієнта 1,5 чи 1,3  тощо. Цей  наказ  (розпорядження) має погоджуватись із профспілковим  комітетом підприємства або з іншим уповноваженим на представництво трудового колективу органом.

Якщо підвищення окладів відбулося в періоді, коли працівник перебував у щорічній відпустці, його середній заробіток необхідно  прокоригувати  і  нарахувати  належні йому кошти. Донарахування провадиться і у випадку, коли працівник відразу після відпустки звільняється,  а в період,  коли працівник перебував у відпустці, відбулося підвищення окладів.

Яна Драган,

головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпропетровській області

***

Читайте також: 

Усі новини на тему>>

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»