• Посилання скопійовано

Зміна форми оплати праці: що з індексацією?

Перевели працівника з відрядної форми оплати праці на оклад або з місячного окладу на годинну ставку. Як індексувати зарплату працівника, якщо змінилася форма оплати праці? Читайте поради від Мінсоцполітики у свіжому роз’ясненні

Зміна форми оплати праці: що з індексацією?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 28.02.2018 р. №13/0/66-18

Правила індексації зарплати працівників визначені Порядком №1078. Серед ключових моментів, які при цьому враховуються, - це місяць, у якому збільшився оклад працівника. Його за старою звичкою ми називаємо «базовим», хоча сам цей термін з Порядку № 1078 давно вже виключено.

Коли місяць стає «базовим», індексація у ньому не нараховується. І розрахунок впливу інфляції на доходи працівника починає обраховуватися наново. Права на індексацію в сумах, які працівник отримував раніше, він вже не має.

Звісно, існує таке явище, як «фіксована» сума індексації, але зараз ми про неї не говоримо.

Чи стає місяць зміни форми оплати праці таким «базовим» для визначення індексації зарплати працівника. Виходячи з коментованого листа, так!

Фахівці Мінсоцполітики зазначили: якщо у працівника відбувається зміна форми оплати праці, то обчислення індексу споживчих цін  для проведення індексації має відбуватися з місяця наступного за місяцем, в якому відбувається підвищення тарифної ставки.

Тобто так званий «базовий» місяць при зміні форми оплати праці буде визначатися за тією формою оплати праці, на яку працівника переведено та буде змінюватися після підвищення ставки.

Порядок №1078 не передбачає збереження сум індексації у разі, коли працівника переведено з однієї форми оплати праці на іншу. Це наголошується у коментованому листі Мінсоцполітики.

Погоджуватися із цим чи ні - кожен фахівець вирішує самостійно. Та в самому Порядку № 1078 у жодному з пунктів взагалі не йдеться про «форму оплати праці» та зміни форм оплати праці.

Втім, Мінсоцполітики пробує допомогти працівникам і перекладає тягар з цієї гарної справи на плечі роботодавців.

У коментованому листі є посилання на п. 5 Порядку №1078, де зазначається: «Працівникам підприємств i організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених  “Про індексацію грошових доходів населення” та положень цього Порядку».

На підставі цього Мінсоцполітики рекомендує передбачати  у колдоговорах положення щодо проведення індексації працівника, яких переведено з однієї форми оплати праці на іншу. Розробити такі положення треба буде самому роботодавцю і погодити їх із трудовим колективом та профспілкою (за наявності).

Нагадуємо, що за відсутність колективного договору наразі не карають. Хоча його наявність є корисною як для підприємства, так і для працівників. Оскільки в ньому можна передбачити не лише порядок проведення індексації, зокрема, і такий, що не визначений в Порядку №1078, а також ряд інших питань, що стосуються оплати праці.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»