• Посилання скопійовано

Переведення на нижчеоплачувану роботу: чи зберігається середній заробіток?

Працівника за його заявою переведено на іншу постійну нижчеоплачувану роботу. Чи зберігається середній заробіток і протягом якого терміну?

Переведення на нижчеоплачувану роботу: чи зберігається середній заробіток?

Держпраці у Рівненській області нагадує, що відповідно до ст. 114 КЗпП при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за працівником зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення.

Доплати, передбачені цією статтею, провадяться протягом двох тижнів із дня переведення з таким розрахунком, аби разом із заробітком на новій роботі працівник одержував оплату праці у розмірі, що дорівнює середньому заробітку на попередній роботі.

Так, частина перша ст. 114 КЗпП передбачає обов’язок власника забезпечити працівнику збереження середнього заробітку протягом зазначеного періоду.

Для забезпечення гарантованого рівня оплати праці немає значення підстава для переведення. Переведення може проводитися на прохання працівника, за висновком медичної установи, за ініціативою власника, зокрема, у порядку працевлаштування, як це передбачено частиною другою ст. 40 КЗпП.

Проте слід зазначити, що не оплачується праця працівника відповідно до частини першої ст. 114 КЗпП у разі істотних змін умов праці працівників при продовженні роботи за попереднім фахом і кваліфікацією (посадою).

Випадки збереження середнього заробітку у зв’язку зі зниженням фактичного заробітку не обмежуються викладеним, а також можуть бути передбачені колективним трудовим договором, іншими локальними документами підприємства.

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»