• Посилання скопійовано

Як ДФС разом з робочими групами бореться зі зарплатою у «конвертах»? Презентація від податківців

ДФС бере участь у діяльності робочих груп, створених при облдержадміністраціях з метою виявлення неофіційно найманих працівників та залучення їх до оподаткування

Як ДФС разом з робочими групами бореться зі зарплатою у «конвертах»? Презентація від податківців

Заходам з детінізації ринку праці та боротьбі з виплатою зарплати «в конвертах» сьогодні ДФС приділяється значна увага. Адже нелегальна праця знижує доходи місцевих бюджетів, бюджетів Пенсійного фонду та фондів соцстрахування, - йдеться у повідомленні ДФСУ. 

Наслідком «тіньової» зайнятості є також погіршення бізнес-середовища та інвестиційного клімату через формування недобросовісної конкуренції.

Нелегальне працевлаштування має негативні наслідки й для найманих працівників.

Зокрема, це:

  • відсутність соцгарантій, передбачених для працівника;
  • права на відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів);
  • страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;
  • права на оплату листків непрацездатності
  • а також громадяни  втрачають пенсійний стаж та можливість отримання держдопомоги у разі втрати роботи.

Неофіційно працевлаштована особа позбавлена законодавчого захисту та повністю залежить від роботодавця та його дій по відношенню до працівників. Офіційно ж оформлені трудові відносини надають можливість громадянам відстоювати свої права у судах у разі конфлікту з роботодавцем.

Виявлення порушників податкового законодавства в частині виплати зарплати – один з кроків захисту інтересів працівників. Тому ДФС бере участь у діяльності робочих груп, створених при облдержадміністраціях з метою виявлення найманих працівників, які працюють неофіційно, та залучення їх до оподаткування. Також значна увага надається проведенню роз’яснювальної роботи серед роботодавців для забезпечення підвищення рівня заробітної плати найманих працівників.

Крім того, відомості про виявлені порушення трудового законодавства та законодавства про працю фіскальною службою передаються до органів Держпраці для застосування санкцій.

Про факти порушень податкового законодавства з боку роботодавців громадяни можуть повідомити на  «гарячу лінію» ДФС за телефоном 0800-501-007.

З презентацією ДФС на тему «Детінізація ринку праці» можна ознайомитися тут>>

***

Читайте також:

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»