• Посилання скопійовано

Як обчислювати страховий стаж для нарахування лікарняних? Консультує ФСС

ФСС навів порядок обчислення страхового стажу для нарахування лікарняних

Як обчислювати страховий стаж для нарахування лікарняних? Консультує ФСС

Фонд соцстрахування нагадує, що згідно із ст. 21 Закону №1105 страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження – у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Страховий стаж обчислюється в місяцях.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу за формулою:

 

ТП = Св : В,

де ТП – тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається у місяцях;

Св – сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;

В – мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

До страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності Законом №2240, а також періоди, починаючи з 01 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за цим Законом, але нею або роботодавцем за неї сплачено ЄСВ відповідно до Закону про ЄСВ.

Отже, для зарахування фізособі страхового стажу за загальнообов’язковим держсоцстрахуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, обчисленого за загальними правилами, необхідно виконання двох умов:

1) підлягати страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності;

2) щомісяця сплачувати нею або роботодавцем страхові внески, нараховані на суму зарплати.

Тобто, у період, починаючи з 01.01.2011 р. і до теперішнього часу, страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового держсоцстрахування.

Так, періоди, коли особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, і відповідно даних зазначеного реєстру за неї були сплачені страхові внески, зараховуються до стажу так:

  • місяці, в яких страхові внески до Фонду були сплачені із суми, що перевищує розмір мінімальної зарплати, визначений для цього місяця відповідно до законодавства, враховуються, як один місяць (1,0);
  • за місяці, в яких страхові внески до Фонду були сплачені із суми, меншої за розмір мінімальної зарплати, страховий стаж обчислюється за формулою, зазначеною вище, і до страхового стажу зараховується лише відповідна частина місяця (0,99–0,01). Після визначення частин місяців, що зараховуються до страхового стажу, вони сумуються.

За період з 28.02.2001 до 31.12.2010 рр. страховий стаж обчислюється у відповідності до даних, зазначених у трудовій книжці, зараховуються періоди перебування особи в трудових відносинах.

Визначення загального трудового стажу, набутого особою до набрання чинності Закону №2240, здійснюється відповідно до Правил №1658, а до набрання чинності Правил №1658 – відповідно до Правил №252.

Також при обчисленні страхового стажу за загальнообов’язковим держсоцстрахуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності необхідно враховувати періоди, які зараховуються до страхового стажу без сплати страхових внесків до Фонду, відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 21 Закону №1105 та абз. 2 ч. 1 ст. 7 Закону №2240, а саме:

  • період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • період отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів;
  • період отримання пенсії по інвалідності з 2011 року.

Так, ч. 1 ст. 9 Закону №1058 визначено, що відповідно до цього Закону за рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі призначається пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, непов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

Враховуючи те, що в інформації з Держреєстру загальнообов’язкового держсоцстрахування, яка надається застрахованій особі ПФУ, не зазначається факт призначення та періодів виплати пенсії по інвалідності, ФФС вважає за можливе користуватися при обчисленні страхового стажу за загальнообов'язковим держсоцістрахуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності відповідною довідкою органу ПФУ, в якій зазначено дату призначення та періоди надання зазначеної пенсії.

Страховий стаж за період отримання пенсії по інвалідності внаслідок загального захворювання з 2011 року необхідно обчислювати на підставі відповідної довідки органу ПФУ, і включати до нього як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Також слід зазначити, що до страхового стажу за загальнообов’язковим держсоцстрахуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності враховуються до набрання чинності Закону №2240 (28.02.2001 р.):

  • періоди проходження служби у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, СБУ, внутрішніх військах МВС, військах цивільної оборони та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, а також в органах внутрішніх справ, відповідно до абз. 2 п. 4 Правил №1658 (з 29.10.1998 по 27.02.2001 рр.);
  • періоди проходження служби у Збройних Силах СРСР, в органах Комітету державної безпеки при Раді Міністрів СРСР та Міністерства внутрішніх справ СРСР, в народному ополченні та партизанських загонах, відповідно до підпункту а) п. 8 Правил №252 (з 01.07.1973 по 28.10.1998 рр).

Щодо страхового стажу за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за час навчання у вищому закладі освіти (у тому числі на підготовчих відділеннях), в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі з денною (очною) формою навчання, то відповідно до норм Законів №1105 та №2240, а також Правил №1658 та №252, зазначені періоди не зараховуються до страхового стажу.

Документальним підтвердженням даних, на підставі яких здійснюється обчислення страхового стажу за загальнообов’язковим держсоцстрахуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, є:

  • з 01.01.2011 р. по теперішній час дані персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового держсоцстрахування, надані застрахованій особі ПФУ у вигляді довідки за період перебування в трудових відносинах із роботодавцями за місцями роботи;
  • до 31.12.2010 р. дані, зазначені в трудовій книжці, про періоди перебування застрахованої особи в трудових відносинах із роботодавцем;
  • до 27.02.2001 р. також дані, зазначені у відповідних документах про періоди проходження служби у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, СБУ, внутрішніх військах МВС, військах цивільної оборони та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, а також в органах внутрішніх справ;
  • записи в трудовій книжці працівника про призначення допомоги по безробіттю та її припинення або довідка центру зайнятості про періоди виплати допомоги по безробіттю.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»