• Посилання скопійовано

Які нові обов'язки з'явилися у роботодавців з 10 червня у разі звільнення працівників?

З 10 червня видавати копію наказу про звільнення необхідно за будь-якої підстави звільнення працівника

Які нові обов'язки з'явилися  у роботодавців з 10 червня у разі звільнення працівників?

З 10 червня 2021 року запрацювали електронні трудові книжки, оскільки набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217 - IX (далі — Закон № 1217).

Отже, відповідно до внесених змін «Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника".

Відповідно з чим з’явився обов’язковий документ, який потрібно видати працівнику, що звільняється.

Згідно з новою редакцією статті 47 КЗпП, яку затвердив Закон № 1217, з 10.06.2021 року видавати копію наказу про звільнення необхідно за будь-якої підстави звільнення працівника.

До введення вищезазначеної зміни, копію наказу при звільненні працівника з ініціативи роботодавця видавали в обов’язковому, а з інших підстав (за власним бажанням, за угодою сторін тощо) – на вимогу працівника.

Відповідно до Закону № 1217, Кабінет Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання Законом чинності має забезпечити розробку та затвердження нормативно-правових актів, що випливають із Закону, привести у відповідність із Законом свої нормативно-правові акти.

Станом на сьогодні новий порядок ведення трудових книжок працівників Урядом не прийнятий.

***

Читайте також:    

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»