• Посилання скопійовано

З 1 грудня - нові розміри мінзарплати та прожиткового мінімуму: які наслідки для бізнесу?

За Законом про Держбюджет на 2021 рік з 1 грудня розмір мінзарплати збільшився та становить 6500 грн, а прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2481 грн. На що вплинуть ці показники для бізнесу? Розповімо далі

З 1 грудня - нові розміри мінзарплати та прожиткового мінімуму: які наслідки для бізнесу?

Нагадаємо, що згідно із  Законом про Держбюджет на 2021 рік, розмір мінімальної зарплати у 2021 році становить:

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 6000 гривень, з 1 грудня – 6500 гривень;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 36,11 гривні, з 1 грудня – 39,12 гривні.

А розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 грудня 2021 року становитиме 2481 гривню. Тобто, обидва ці показники зростають. 

А тепер наведемо наслідки для бізнесу щодо збільшення таких показників. 

 

Для роботодавців

По-перше, у грудні індексувати зарплату потрібно буде в межах 2481 грн або у фактичному розмірі, якщо зарплата нарахована у розмірі меншому за 2481 грн. Про це докладніше на прикладах ми вказували тут

По-друге, Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тож у грудні 2021 року слід буде нараховувати зарплату не нижче 6500 грн у такому випадку.

По-третє, посадові оклади можна не змінювати з 1 грудня через збільшення розміру прожиткового мінімуму, оскільки це не є обов’язковими вимогами.

По-четверте, мінімальний страховий внесок з ЄСВ за основного працівника, який не є особлю з інвалідністю, за грудень буде 1430 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у грудні буде 97 500 грн.

Які ще наслідки матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпускних збільшення МЗП? Що зміниться щось в оподаткуванні доходів працівників? Ми розповідали тут.

 

Для ФОПів

Для всіх фізосіб-підприємців незалежно від  обраної системі оподаткування мінімальний страховий внесок з ЄСВ за грудень буде 1430 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у грудні буде 97 500 грн.

А  максимальні ставки єдиного податку з 1 грудня не зміняться. Тож максимальні ставки єдиного податку протягом всього 2021 року:

  • для платників І групи – 227 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1200 грн/міс.

Про це та про річне навантаження ФОПів через збільшення МЗП ми розповідали тут.

 

Інші наслідки

Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток прив’язані до мінімальної зарплати на 1 січня. Тому вони залишаються незмінними до кінця 2021 року. А от фінансові штрафи за порушення трудового законодавства з 1 грудня збільшаться. Зокрема, за неоформлених працівників та зарплату у «конвертах» фінансовий штраф буде становити 65000 грн за кожного працівника. Про це ми писали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»