• Посилання скопійовано

Увага! Розпочалися переговори щодо розміру мінзарплати на 2023 рік: чого чекати?

21 липня 2022 року розпочато колективні переговори щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік. Зокрема, Мінфін пропонує у 2023 році залишити її у розмірі 6700 грн. Бізнес підтримав таку позицію Мінфіну

Увага! Розпочалися переговори щодо розміру мінзарплати на 2023 рік: чого чекати?

За інформацією Федерації профспілок України, під час засідання Сторони озвучили можливі підходи щодо визначення розміру основної державної соціальної гарантії в умовах воєнної агресії рф та завданого величезного удару економіці України, а також представили свої позиції.  

Як зазначила представниця Мінекономіки, за підсумками І кварталу  ц.р. ВВП впав на 15,1%. В цілому, за оцінками та припущеннями міністерства:

- падіння ВВП у 2022 році може сягнути 30-35%;

- очікується зростання індексу споживчих цін у 2022 році до 31-32% на кінець року, у 2023 році – 30%.

При цьому було зазначено, що даний прогноз може змінюватися залежно від ситуації та прийнятих рішень.

Позиція Мінфіну полягає у стримуванні соціальних видатків – зокрема:

 

Міністерство не вбачає можливості підвищення мінімальної заробітної плати та пропонує у 2023 році залишити її у розмірі 6700 грн. Також запропоновано призупинити підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС на сьогоднішньому рівні, оскільки його зростання потребуватиме значних видатків із державного бюджету

 

Водночас, генеральний директор директорату розвитку ринку праці та умов оплати праці Мінекономіки Юрій Кузовий зазначив, що, враховуючи позитивний вплив мінімальної заробітної плати на середній рівень зарплати та обсяг податків, а також очікування щодо інфляції, Мінфіну направлено пропозиції щодо встановлення мінімальної заробітної плати з 01.01.2023 на рівні 6700 грн з подальшим її підвищенням задля забезпечення рівня у 7250 грн у середньому на рік.

Разом з тим, за інформацією Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах червня 2022 року оцінюється на рівні 7000 грн та прогнозується у розмірі 8200 грн на початок 2023 року.

В той же час представники Сторони роботодавців підтримали позицію Мінфіну щодо збереження у 2023 році мінімальної заробітної плати на рівні 6700 грн.

Учасники переговорів від профспілкової Сторони (Петро Тулей – заступник Голови КВПУ, Світлана Макогонюк – в.о. керівника департаменту з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ), з огляду на складну економічну ситуацію в країні та негативний вплив на економіку масштабної російської агресії запропонували встановити мінімальну заробітну плату з 1 січня 2023 року виходячи із визначених на 2022 рік її розмірів, збільшених щонайменше на рівень інфляції (зазначена позиція схвалена рішенням СПО об’єднань профспілок від 11.07.2022 № 37-4).

Крім того, Сергій Романюк, заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України, наголосив на необхідності підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС.

 Ця пропозиція була підтримана Юрієм Кузовим, який поінформував, що міністерством готується проект рішення щодо підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у зв’язку із зростанням з 01.10.2022 мінімальної заробітної плати до 6700 грн з метою збереження існуючого співвідношення між посадовим окладом працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою на рівні 44,5%.

Джерело: Федерація профспілок України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»