• Посилання скопійовано

Збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам пропонують повернути

Н. Южаніна та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7584. Ним пропонується відновити гарантії для працівників на час призову на військову службу та запровадити механізм державної компенсації витрат на оплату праці таких працівників на час призову

Збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам пропонують повернути

25 липня 2022 року у Раді зареєстровано законопроєкт №7584 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо відновлення гарантій для працівників на час призову на військову службу та запровадження механізму державної компенсації витрат на оплату праці таких працівників на час призову".

Метою законопроєкту є відновлення гарантій для працівників на час призову на військову службу (збереження середнього заробітку) та запровадження механізму державної компенсації роботодавцям витрат на оплату праці таких працівників на час призову шляхом їх врахування у сплату загальнодержавних податків і зборів або надання на розмір таких витрат облігацій внутрішньої державної позики.

Тому законопроєктом пропонується:

  • з 19 липня 2022 року відновити гарантії для працівників на час призову на військову службу – збереження середнього заробітку;
  • визнати заборгованістю держави перед підприємством, установою, організацією загальну суму нарахованих (виплачених) доходів у вигляді заробітної плати, отриманих працівниками таких суб'єктів господарювання, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Такий суб’єкт господарювання на суму такої заборгованості матиме право зменшити свої податкові зобов'язання із загальнодержавних податків і зборів, що зараховуються до державного бюджету України, протягом воєнного стану та 12 місяців після його припинення або скасування;
  • погашати зазначену заборгованість шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики, умови якої визначатиме Уряд.

 У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Чому депутати ВРУ скасували обовʼязок виплати середньої зарплати мобілізованим?

З 19 липня мобілізовані працівники в Україні на час призову втратили гарантію збереження середнього заробітку.

Про це повідомив народний депутат України Павло Фролов.

«Цієї норми (про скасування середнього заробітку мобілізованим – ред.) не було в початковому законопроекті, коли його вносили. Але поправка була вимушено ухвалена, оскільки зараз держава не компенсує бізнесу виплати середнього заробітку. Зараз дуже велике навантаження на бізнес через припинення логістики, проблеми з ринками збуту, проблеми з постачанням комплектуючих... Враховуючи зазначене, це була пропозиція бізнесу», – зазначив він.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»