• Посилання скопійовано

Профспілки вимагають зупинити розгляд Трудового кодексу, який збільшить трудовий день до 12 годин

Профспілкові діячі України у відкритому листі зажадали від прем’єр-міністра України Миколи Азарова провести публічне громадське обговорення проекту нового Трудового кодексу, який планують схвалити на пленарному тижні 15-18 травня.

У листі йдеться, що доопрацювання документа відбувалося в кулуарному режимі, і на сьогоднішній момент існує два варіанти кодексу - від 2 і 14 квітня поточного року.

"Положення проекту Трудового кодексу дають можливість встановлювати необмежений робочий час, застосовувати відеоспостереження, спрощувати механізми звільнення працівників, а також практично зводять нанівець можливості колективного захисту своїх прав, роблячи профспілки статистами у врегулюванні трудових відносин", - пишуть Михайло Волинець, Петро Петриченко, В’ячеслав Рой та Михайло Якібчук.

Профспілкові лідери стверджують, що деякі положення нового кодексу, як то збільшення робочого дня без консультацій із профспілковими організаціями, вже діють на практиці.

Як повідомляло "Дело", новий Трудовий кодекс депутати можуть ухвалити в другому читанні вже на поточному пленарному тижні. Новели Трудового кодексу - збільшення робочого дня до 12 годин та робочого тижня до 48 годин, розмір оплати праці на розсуд роботодавця, відсутність поняття "обідня перерва", відпустки без збереження заробітної плати, зменшення терміну попередження перед звільненням.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»