• Посилання скопійовано

Питання про перенесення робочих днів вирішує працедавець

Міністерство соціальної політики у листі роз’яснило деякі аспекти перенесення робочих днів на вихідні.

Згідно з Кодексом законів про працю уряд може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні для працівників, яким встановлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями. Про перенесення робочих днів у 2012 році прийнято розпорядження КМУ від 28 листопада 2011 року №1210-р, згідно з яким робочий день п’ятниця 29 червня переноситься на суботу 7 липня у зв’язку зі святкуванням Дня Конституції України.

Оскільки таке розпорядження має рекомендаційний характер, працедавець сам вирішує питання про перенесення робочих днів. Він може перенести робочі дні так, як рекомендує КМУ, або ж на інші дні, а також може взагалі не переносити робочі дні, зазначає Мінсоцполітики у листі №155/13/133-12.

Ухвалене працедавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи і норму тривалості робочого часу в місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів. Проте це рішення не призводить до зменшення тривалості робочого часу протягом року, фонду заробітної плати, обсягів виробництва, надходжень бюджетних коштів тощо.

Тривалість встановленого робочого дня у суботу повинна дорівнювати тривалості робочого дня, за який проводиться відробіток.

Відсутність працівника на роботі у встановлений робочий день без поважної причини може кваліфікуватися як прогул, з поважної причини -- має підтверджуватися відповідним документом.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»