• Посилання скопійовано

Трудовий договір можна розірвати і без присутності найманого працівника

Чи може приватний підприємець сам зняти з реєстрації трудовий договір з найманим працівником?

Приватний підприємець, який використовує працю найманих працівників, повинен виконувати всі вимоги КЗпП, оскільки є роботодавцем.
Згідно з п. 4 ст. 40 КЗпП прогул, у тому числі відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня без поважних на те причин, є підставою для звільнення працівника з ініціативи роботодавця.
Звільнення з ініціативи роботодавця оформляється наказом, виданим на підставі документів, що підтверджують правомірність такої дії. Зверніть увагу: роботодавець повинен мати докази того, що працівник справді був відсутній на робочому місці (див. роз’яснення Мін’юсту від 01.02.2011 р. «Порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або вповноваженого ним органу»). При цьому заява чи згода працівника на звільнення не вимагаються.
Укладення та розірвання трудового договору між приватним підприємцем і найманим працівником підлягає обов’язковій реєстрації у центрі зайнятості. Вимоги до такої реєстрації викладено в Порядку №260.
Згідно з п. 9 цього Порядку, якщо трудовий договір розривається без найманого працівника на підставах, передбачених КЗпП (у тому числі і на підставі п. 4 ст. 40 КЗпП), приватний підприємець повинен надати до служби зайнятості такі документи:
— примірник трудового договору;
— заяву про зняття трудового договору з реєстрації із зазначенням дати звільнення працівника і підстав для розірвання договору;
— копію документа, що підтверджує надсилання працівникові повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір. Таке повідомлення необхідно надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Якщо ж лист неможливо вручити працівникові, до служби зайнятості подаються копії документів, що підтверджують цей факт;
— копію документа, що підтверджує проведення розрахунків з працівником, або копію платіжної відомості із зазначенням суми депонованої заробітної плати.
Трудовий договір знімається з реєстрації протягом трьох робочих днів з дати одержання зазначених документів. Про зняття з реєстрації трудового договору посадовою особою служби зайнятості робляться відповідні записи у Книзі реєстрації трудових договорів і на кожному примірнику трудового договору. Такий запис дає право фізособі-підприємцю вносити запис про звільнення до трудової книжки.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»