• Посилання скопійовано

Керівника-контрактника можна звільнити і під час хвороби та під час відпустки

Постанова ВСУ від 26.12.2012 року, справа №6-156цс12

Керівника-контрактника можна звільнити і під час хвороби та під час відпустки

Трудові договори з працівниками укладаються з дотриманням вимог Кодексу законів про працю. Проте, коли йдеться про керівників, чинне законодавство передбачає особливу форму трудового договору з такими працівниками, а саме контракт.

Так, в одній справі виник спір між керівником одного з комунальних підприємств та органом місцевого самоврядування. За укладеним контрактом за невиконання його умов він може бути достроково розірваний. 

При цьому виникає запитання: чи поширюються правила щодо заборони звільнення працівника у період тимчасової непрацездатності або перебування у відпустці на випадки припинення контракту з підстав, зазначених у контракті?

ВСУ у постанові від 26.12.2012 р., справа №6-156цс12, висловлює правову позицію щодо цього питання, а саме: особливою формою трудового договору є контракт, в якому зазначаються, зокрема, умови розірвання договору, в т. ч. дострокового.

На контрактну форму трудового договору не поширюється положення ст. 9 КЗпП України про те, що умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно із законодавством України про працю, є недійсними. Виходячи з особливостей порядку та змісту контракту у ньому передбачено підвищену відповідальність керівника та додаткові підстави розірвання договору. 

Таким чином, у цьому випадку спір виник саме щодо припинення контракту з керівником з підстав, зазначених у ньому. Тож правила заборони звільнення керівника з підстав, передбачених у контракті, під час відпустки або перебування на лікарняному, в цьому випадку не застосовуються

 

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»