• Посилання скопійовано

Трудові відносини з внутрішньо переміщеними особами: роз'яснює Держпраці

Фахівці Держпраці наголосили, що регулювання трудових відносин внутрішньо переміщених осіб здійснюється відповідно до Кодексу законів про працю

Трудові відносини з внутрішньо переміщеними особами: роз'яснює Держпраці

Держпраці у листі від 02.09.2015 р. №2497/0/4-9.1-9/6/ДП-15 наголосила, що для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, соцстрахування на випадок безробіття, у зв'язку з ТВП, від нещасного випадку на виробництві, на отримання соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України. Зокрема, регулювання трудових відносин здійснюється відповідно до КЗпП та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього.

Зокрема, працівник не може бути допущений до роботи:

  • без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу,
  • повідомлення податкової про прийняття працівника на роботу.

Не укладення роботодавцями трудових договорів з найманими працівниками тягне за собою відповідальність у вигляді адміністративних штрафів на посадових осіб роботодавц, та фінансових санкцій у вигляді штрафів на юридичних та фізосіб - підприємців, а саме:

 -  від 500 до 1000 н.м.д.г. -  на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-СПД;

-  у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення  - на юридичних та фізичних осіб - підприємців)

Окрім того, Держпраці роз'яснило, що заробітна плата повинна виплачуватись працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Проте  - не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 к.д., та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

У разі порушення цих термінів чи виплати не в повному обсязі на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності накладаються адміністративні штрафи у розмірі від 30 до 100 н.м.д.г.

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати більш як за один місяць, виплати їх не в повному обсязі встановлена відповідальність юридичних та фізичних осіб - підприємців у вигляді штрафу у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»