• Посилання скопійовано

Трудовий договір: запропоновано уточнити термінологію в КЗпП

У Раді зареєстрований законопроект, яким пропонується внести зміни до статей 21 та 24 КЗпП, які стосуються трудових договорів

Трудовий договір: запропоновано уточнити термінологію в КЗпП

У Верховній Раді зареєстровано Проект Закону № 4026а "Про внесення змін до статей 21 та 24 Кодексу законів про працю України щодо уточнення термінології". Його авторами є колекти нардепів - А. Шкрум, О. Рябчин, Н. Веселова та С. Євтушок.

У змінах до частини 1 ст. 21 КЗпП пропонується визначити, що трудовий договір укладається між  працівником та роботодавцем, яким є власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи інша, ніж працівник, фізична особа. На сьогодні немає терміну «роботодавець», а трудовий договір укладається не між працівником та роботодавцем, а між працівником і власником підприємства.

Своєю чергою,  з ч. 1 ст. 24 КЗпП пропонується виключити пункт 1, в якому передбачалося укладення трудового договору у письмовій формі у випадку проведення організованого набору працівників. Порядок організованого набору застосовувався у СРСР для територіального перерозподілу робочої сили, а  у даний час втратив своє значення.

Окрім того,  на сьогодні незрозумілим є зміст п. 6 ч. 1 ст. 24 КЗпП, згідно з яким додержання письмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору з фізичною особою. "Проте працівник також є фізичною особою і один із цілком логічних варіантів тлумачення відповідного положення означає, що всі трудові договори мають укладатися у письмовій формі, оскільки всі працівники є фізичними особами. Натомість є очевидним, що у цьому пункті мається на увазі ситуація, коли фізична особа - працівник укладає трудовий договір з іншою фізичною особою, яка в ньому виступає як роботодавець", - зазначено у пояснювальній записці.  Таким чином, законопроектом ця норма викладається таким чином, що із його змісту стає зрозуміло, що трудовий договір з фізичною особою-роботодавцем має укладатися у письмовій формі.

Уточнюються й норми ч. 2 ст. 24 КЗпП. Так,  працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, видання на його підставі наказу чи розпорядження власника або уповноваженого ним органу про прийняття його на роботу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ. Трудовий договір пропонують вважати укладеним, а працівника прийнятим на роботу, і тоді, коли наказ чи розпорядження про прийняття на роботу не були видані, але працівника фактично було допущено до роботи.

У разі прийняття, цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»