• Посилання скопійовано

Обов'язкові медичні огляди працівників: коротко про головне від Держпраці

У разі ухилення працівника від проходження медогляду роботодавець зобов’язаний відсторонити працівника від роботи без збереження зарплати, а також має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності

Обов'язкові медичні огляди працівників: коротко про головне від Держпраці

Держпраці в Івано-Франківській області нагадує, що згідно ст. 169 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення:

- попереднього і періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі,

-  щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Так, попередній медичний огляд проводиться безпосередньо перед прийомом на роботу працівника з метою визначення вихідного стану здоров’я та спроможності виконувати в подальшому доручену йому роботу. У випадку дії шкідливих виробничих факторів на здоров'я працівника, саме дані попереднього медичного огляду дозволять вчасно розпізнати професійне чи професійно обумовлене захворювання.

Роботодавець повинен перед укладанням трудового договору поінформувати працівника під підписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних чи шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, про можливі наслідки їх впливу на здоров'я працівника. Працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров'я. До виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи лише за наявності висновку психофізіологічної експертизи. Неповнолітні на роботу приймаються лише після попереднього медичного огляду.

Періодичний медичний огляд (протягом трудової діяльності) дає можливість вчасно діагностувати погіршення стану здоров'я працівника та попередити не зворотні зміни в організмі.

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, кратність їх проведення визначено Наказом МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246.

Роботодавець повинен вчасно заключити/поновити договір з лікувально-профілактичним закладом на проведення періодичних медичних оглядів. При цьому відповідно до п. 2.5 Наказу №246 роботодавець за власні кошти забезпечує організацію проведення медичного огляду, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійне захворювання та виробничо зумовлені захворювання та їх медичну реабілітацію, диспансеризацію працівників груп ризику розвитку професійних захворювань. Крім того, роботодавець зберігає за працівником на період проходження медогляду місце роботи і середній заробіток та за результатами медичного огляду інформує працівника про можливість/неможливість продовжувати роботу.

Працівники транспортних засобів проходять попередні (періодичні) медичні огляди як працівники, зайняті на важких роботах, роботах з шкідливими і небезпечними умовами праці, з урахуванням специфіки діяльності, шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, окрім тих, які підлягають медичним оглядам відповідно до наказу МОЗ і МВС України від 05.06.2000 р. №124/345.

Позачергові медичні огляди роботодавець організовує за власний кошт та у випадках звернення працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров'я з умовами праці або за своєю ініціативою, якщо стан здоров'я працівника не дає змогу йому виконувати трудові обов’язки.

У випадку ухилення працівника від проходження медичного огляду роботодавець зобов’язаний відсторонити працівника від роботи без збереження заробітної плати (ст. 46 КЗпП), а також має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

Джерело: Держпраці в Івано-Франківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»