• Посилання скопійовано

Прийняли на роботу вагітну жінку: що очікувати від Фонду з ТВП?

Органи Фонду з ТВП у разi пiдозри щодо заволодiння страхувальником коштами Фонду через прийняття на роботу жiнки на останньому мiсяцi вагiтностi проводять розгляд справи разом iз контролюючими та правоохоронними органами

Прийняли на роботу вагітну жінку: що очікувати від Фонду з ТВП?

Джерело: http://dominanta.in.ua

ПИТАННЯ: Працiвницю було прийнято на роботу за сумiсництвом з 16 грудня 2015 р. За 16 календарних днiв, вiдпрацьованих у груднi 2015 p., було нараховано 1460,87 грн; за 14 календарних днiв, вiдпрацьованих у сiчнi 2016 p., нараховано 1287,10 грн. Середньоденна зарплата становить 91,62 грн. З 15 сiчня до 12 липня 2016 р. працiвниця перебувала у вiдпустцi у зв'язку з вагiтністю та пологами (180 календарних днiв).

За основним мiсцем роботи працiвницi нараховано допомогу по вагiтностi та пологах - 12097,80 грн. Страховий стаж за основним мiсцем роботи - менш як 12 мiсяцiв. Яку суму допомоги по вагiтностi та пологах потрiбно нарахувати за сумiсництвом?

ВIДПОВIДЬ: За частиною 1 ст. 30 Закону №1105  матерiальне забезпечення та соцiальнi послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатностi застрахованим особам, якi працюють на умовах трудового договору (контрактy), призначаються та надаються за основним мiсцем роботи, крiм допомоги по тимчасовiй непрацездатностi (включаючи догляд за хворою дитиною), допомоги по вагiтностi та пологах, якi надаються за основним мiсцем роботи й за сумiсництвом у порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Згiдно з п. 27 Порядку № 1266, якщо застрахована особа перебувала в трудових вiдносинах менш нiж календарний мiсяць за останнiм основним мiсцем роботи, розрахунковий перiод визначається за фактично вiдпрацьований час {календарнi днi) перед настанням страхового випадку.

Вiдповiдно до п. 3 Порядку середньоденна заробiтна плата обчислюється дiленням нарахованої за розрахунковий перiод заробiтної плати, на яку нараховано єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування та/або страховi внески на вiдповiднi види загальнообов'язкового державного соцiального страхування, на кiлькiсть календарних днiв зайнятостi (вiдповiдно до видiв страхування - перiод перебування у трудових вiдносинах, виконання робiт (послуг) за цивiльно-правовими договорами, проходження служби, провадження пiдприємницької або iншої дiяльностi, пов'язаної з одержанням доходу безпосередньо вiд такої дiяльностi) в розрахунковому перiодi без урахування календарних днiв, не вiдпрацьованих з поважних причин (тимчасова непрацездатнiсть, вiдпустка у зв'язку з вагiтнiстю та пологами, вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку та шестирiчного вiку за медичним висновком, вiдпустка без збереження заробiтної плати).

Якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумiсництвом, обчислення середньої заробiтної плати провадиться страхувальниками окремо за основним мiсцем роботи та за сумiсництвом. Розрахунковий перiод в такому разi визначається за кожним мiсцем роботи окремо вiдповiдно до п. 30 Порядку.

Страховi виплати та оплата перших п'яти днiв тимчасової непрацездатностi за рахунок коштiв роботодавця провадяться на пiдставi копiї виданого в установленому порядку листка непрацездатностi, засвiдченої пiдписом керiвника i скрiпленої печаткою за основним мiсцем роботи, та довiдки про середню заробiтну плату за основним мiсцем роботи.

У такому разi сумарна заробiтна плата, з якої розраховуються виплати, за мiсяцями розрахункового перiоду за основним мiсцем роботи та за мiсцем (мiсцями) роботи за сумiсництвом не може перевищувати розмiру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Якщо застрахована особа була прийнята на роботу за сумiсництвом з 16 грудня 2015 p., а з 15 сiчня 2016 р. у неї стався страховий випадок, розрахунковим перiодом для обчислення середньої заробiтної плати буде перiод з 16 грудня 2015 до 14 сiчня 2016 р.

Вiдповiдно до п. 29 Порядку, якщо впродовж 12 мiсяцiв перед настанням страхового випадку, за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соцiального страхування, застрахована особа має страховий стаж - менш як шiсть мiсяцiв, середня заробiтна плата визначається для розрахунку допомоги по вагiтностi та пологах виходячи з нарахованої заробiтної плати, з якої сплачуються страховi внески, але в розрахунку на мiсяць не вищi вiд двократного розмiру мiнiмальної заробiтної плати та не меншi за розмiр мiнiмальної заробiтної плати, встановлений законом у мiсяцi настання страхового випадку.

Отже, якщо впродовж 12 мiсяцiв перед настанням страхового випадку застрахована особа має страховий стаж - менш як шiсть мiсяцiв, середньоденний розмiр допомоги по вагiтностi та пологах у такому випадку не може перевищувати 90.54 грн (1378 грн х 2 : 30,44).

Згiдно з ч. 1 ст. 25 Закону № 1105 допомога по вагiтностi та пологах застрахованiй особi виплачується за весь перiод вiдпустки у зв'язку з вагiтнiстю та пологами, тривалiсть якої становить 70 календарних днiв до пологiв i 56 (у разi ускладнених пологiв або народження двох чи бiльше дiтей - 70) календарних днiв пiсля пологiв. При цьому допомога по вагiтностi та пологах за 180 календарних днiв виплачується лише жiнкам, вiднесеним до 1-3 категорiї осiб, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи, оскiльки з 1 сiчня 2015 р. скасовано зону посиленого радiоекологiчного контролю та пiльги для категорiї 4 постраждалих осiб.

Водночас робочi органи Фонду, проводячи контрольнi заходи, пов'язанi iз нарахуванням та виплатою матерiального забезпечення застрахованим особам, у разi виявлення пiдозри щодо заволодiння страхувальником коштами Фонду через прийняття на роботу жiнки на останньому мiсяцi вагiтностi проводять розгляд справи разом iз контролюючими та правоохоронними органами.

"Праця i зарплата" N 27 (991), 20 липня 2016 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»