• Посилання скопійовано

Порядок проведення атестації робочих місць зазнав змін

Уряд привів ряд нормативно-правових актів КМУ у відповідність до чинного законодавства в частині визначення органу, уповноваженого здійснювати контроль за правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення і якістю проведення атестації робочих місць на підприємствах

Порядок проведення атестації робочих місць зазнав змін

Постановою КМУ від 05.10.2016 р. №741  внесено зміни до:

1) Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 р. №442.

Зокрема, уточнено, що атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

До складу комісії включається уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації, а в разі відсутності профспілкової організації — уповноважена найманими працівниками особа.

Результати атестації використовуються:

  1. для розроблення заходів щодо покращення умов праці та оздоровлення працівників;
  2. під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах, пільг і компенсацій за рахунок підприємств, установ та організацій,
  3. для обґрунтування пропозицій про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Пропозиції щодо внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, готуються Держпраці на підставі обґрунтованих та погоджених із МОЗ клопотань заінтересованих міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, узгоджених із всеукраїнськими галузевими профспілками та об’єднаннями роботодавців, і подаються Мінсоцполітики до Кабінету Міністрів України.

Контроль за якістю проведення атестації робочих покладається на Держпраці. Зокрема, йдеться про контроль за правильністю застосування:

  • списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах,
  • Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці,
  • Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня,
  • Переліків робіт із особливо шкідливими і особливо важкими та шкідливими і важкими умовами праці, на яких встановлюється підвищена оплата праці,
  • та інших нормативно-правових актів, відповідно до яких надаються пільги та компенсації працівникам за роботу із шкідливими умовами праці.

2) Постанови КМУ  від 17.11.1997 р. №1290 "Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці" 

3) Постанови КМУ від 21.02.2001 р. №163 "Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня".

Встановлено, що пропозиції щодо внесення змін до Переліку та Списків, готуються Держпраці на підставі обґрунтованих і погоджених із МОЗ клопотань заінтересованих міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, узгоджених із всеукраїнськими галузевими профспілками та об’єднаннями роботодавців, і подаються Мінсоцполітики до КМУ.

Окрім того, Постановою №741 визнано такими, що втратили чинність:

 - Постанова Ради Міністрів УРСР від 01.12.1990 р. № 357 "Про Державну експертизу умов праці".

- Постанова КМУ від 24.07.1993 р. №567 "Про внесення змін і доповнень до Положення про Державну експертизу умов праці";

- Пункт 1 змін, що вносяться до постанов КМУ, затверджених постановою КМУ від 11.04.2002 р. №497 "Про забезпечення виконання функцій з призначення і виплати пенсій органами Пенсійного фонду".

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»