• Посилання скопійовано

Чи потрібно вносити в трудову книжку запис про мобілізацію

Держпраці роз'яснила, коли інформацію про мобілізацію слід вносити до трудової книжки в обов'язковому порядку, а коли - ні

Чи потрібно вносити в трудову книжку запис про мобілізацію

Держпраці роз'яснила, що відповідно до п. 1.1 Інструкції  №58  трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації усіх форм власності або у фізичної особи понад п’ять днів.

Пунктом 1.4 Інструкції зазначено, що особи, які вперше шукають роботу і не мають трудової книжки, повинні пред’явити паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку. Військовослужбовці, звільнені із Збройних сил України та інших військ  пред’являють ще військовий квиток.

Пункт 2.19 Інструкції передбачає, що до трудової книжки за місцем роботи вносяться окремим рядком з посиланням на дату, номер та найменування відповідних документів запис про час служби у складі Збройних Сил України та інших військах, де на тих, які проходять службу, не поширюється законодавство про працю і державне соціальне страхування, із зазначенням дати  призову (зарахування) і дати звільнення із служби.    

Виходячи із цього, фахівці Держпраці зробили такий висновок.

Запис до трудової книжки працівника про проходження військової служби вноситься до трудової книжки працівників, які прийняті на роботу після закінчення служби в Збройних Силах України на основі військового квитка.

А ось запис до трудової книжки працівника про мобілізацію, який працював на цьому підприємстві до мобілізації  та має запис в трудовій книжці про прийняття на роботу, може не вноситися.

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»