• Посилання скопійовано

Якi права i гарантiї має жiнка, яка працює за цивiльно-правовим договором

Мінсоцполітики нагадало про права і гарантії жінок, які працюють за цивiльно-правовими договорами

Якi права i гарантiї має жiнка, яка працює за цивiльно-правовим договором

Мінсоцполітики роз'яснило, що з метою недопущення нелегального використання працi i виплати «тiньової» заробiтної плати з 1 сiчня 2015 р. набрав чинностi Закон України «Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо реформування загальнообов'язкового державного соцiального страхування та легалiзацiї фонду оплати працi», яким унесено змiни до ст. 265 КЗпП i ст. 41 КУпАП й пiдвищено суми штрафiв за порушення трудового законодавства.

Так, за фактичний допуск працiвника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працiвника на неповний робочий час у разi фактичного виконання роботи повний робочий час передбачено фiнансову вiдповiдальнiсть у 30-кратному розмiрi мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працiвника, щодо якого скоєно порушення.

Водночас вiдповiдно до чинного законодавства виконувати роботи, надавати послуги громадянин може як на пiдставi трудового договору, так i на пiдставi цивiльно-правового договору.

Згiдно зi ст. 21 КЗпП трудовий договiр є угодою мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов'язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядковi, а власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов'язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, потрiбнi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором й угодою сторiн.

Порядок укладення цивiльно-правових договорiв регулюється нормами цивiльного законодавства.

Вiдповiдно до ст. 837 ЦКУ за договором пiдряду пiдрядчик зобов'язується виконати на свiй ризик певну роботу за завданням замовника з його або своїх матерiалiв, а замовник зобов'язується прийняти й оплатити виконану роботу. Оплата виконаних робiт (послуг) проводиться, як правило, пiсля оформлення акта приймання-здавання робiт, послуг.

Пiд час укладання договору пiдряду працiвник не подає заяву про прийняття його на роботу, роботодавець не видає наказ про зарахування його на певну посаду i не вноситься запис до трудової книжки.

За трудовим договором працiвник одержує заробiтну плату. Оплата виконаних робiт (послуг) за договором пiдряду проводиться у виглядi гонорару, як правило, пiсля оформлення акта приймання-здавання робiт, послуг.

На виконавця роботи за договором пiдряду не поширюються правила внутрiшнього трудового розпорядку пiдприємства, умови колективного договору, в тому числi рiзнi соцiальнi пiльги i гарантiї, така особа не має права на щорiчну вiдпустку.

Згiдно зi ст. 56 Закону України «Про пенсiйне забезпечення» до стажу роботи зараховується також робота за угодами цивiльно-правового характеру за умови сплати страхових внескiв.

Громадяни, що працюють на умовах цивiльно-правового договору, пiдлягають державному соцiальному страхуванню вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатностi i на випадок безробiття, мають право на вiдповiдне матерiальне забезпечення та соцiальнi послуги лише за умови сплати вiдповiдних страхових внескiв на добровiльних засадах (ст. 19 i 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування», ст. 6 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування на випадок безробiття»).

Головний спецiалiст, Олена УСЕНКО

"Праця i зарплата" N 43 (1007), 23 листопада 2016 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»