• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення листків непрацездатності та призначення допомоги за ними

Фахівці Фонду з ТВП нагадують деякі нюанси заповнення і видачі листків непрацездатності (зокрема, у разі нещасного випадку на виробництві) та призначення допомоги за ними

Нюанси заповнення листків непрацездатності та призначення допомоги за ними

Фонд з ТВП у листі від 21.11.2016 р. №2.4-16-2028 наголошує, що єдиною підставою для призначення і наступної виплати допомоги з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий листок непрацездатності. З огляду на це, фахівці Фонду нагадують деякі нюанси його заповнення, видачі та призначення допомоги за ним:

1) Лицьовий бік бланка ЛН заповнюється лікуючим лікарем або молодшим медичним працівником з медичною освітою.

2) Зворотний бік бланка ЛН заповнюється за місцем роботи застрахованої особи.

3) Графа "Причина непрацездатності:".

Слід обов'язково підкреслити відповідну причину звільнення від роботи. Пункти 2, 4 виправленню не підлягають.

Окрім того, фахівці Фонду окремо зупинились на особливостях заповнення та видачі лікарняних за причиною - нещасний випадок на виробництві.

Так, пп. 5.1.6 Положення №189 передбачено, що у разі звернення хворого з приводу нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві без направлення підприємства в медичній карті амбулаторного (стаціонарного) хворого лікуючий лікар вказує:

- дату та час звернення хворого;

- дату, час, місце та обставини травми;

- вид травми (виробнича чи побутова) зі слів хворого, які надалі не можуть виправлятись або змінюватись.

Після отримання ЛН, в якому зазначено "Причина непрацездатності: нещасний випадок на виробництві та його наслідки - 4", на підприємстві створюється комісія для розслідування нещасного випадку. За результатами розслідування при визнанні нещасного випадку таким, що не пов'язаний з виробництвом, складається акт за формою Н-5.

Лише за наявності належним чином складеного акта за формою Н-5 і виданого у встановленому порядку листка непрацездатності комісія із соціального страхування підприємства може прийняти рішення про призначення матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду з ТВП.

4) Розділ "Призначена допомога" зворотного боку листка непрацездатності.

Цей розділ заповнюється комісією із соціального страхування або уповноваженою особою, на яку покладено призначення допомоги.

Інструкцією №532 не визначено порядок здійснення записів у цьому розділі, про що було наголошено у листі Мінсоцполітики від 12.03.2015 р. №170/18/99-15. Одночасно Мінсоцполітики зазначає, що при заповненні листка непрацездатності у розділі "Призначена допомога" зворотного боку листка непрацездатності необхідно вказати:

- відсоток середньої заробітної плати, який компенсується у вигляді матеріального забезпечення, визначений відповідно до страхового стажу застрахованої особи,

- відповідну кількість робочих (календарних) днів тимчасової непрацездатності.

5) Записи в ЛН здійснюються розбірливим почерком, без помарок, синім, фіолетовим або чорним чорнилом.

6) При виявленні недоліків при заповненні ЛН вони мають бути повернені в заклади охорони здоров'я за місцем їх видачі для оформлення належним чином.

***

Чіткий і прозорий алгоритм нарахування і виплати лікарняних (на прикладах) дивіться в аналітичній статті від редакції "Дебету-Кредиту">>>

Як відрізнити фальшивий листок непрацездатності, - читайте тут>>

Усі новини на тему>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»