• Посилання скопійовано

Порядок видачі дозволу на застосування праці іноземців змінений: постанова КМУ

Документом, зокрема, роботодавцю надається право на застосування праці іноземного фахівця за сумісництвом, визначається порядок і строки оскарження рішень про відмову у видачі дозволу, продовженні його дії, анулювання дозволу

Порядок видачі дозволу на застосування праці іноземців змінений: постанова КМУ

Ще 19 січня Мінсоцполітики повідомило про те, що Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Про це ми писали тут>>

І ось нарешті маємо й сам текст постанови КМУ від 18.01.2017 р. № 28, якою й внесено зміни у цей Порядок.

Документом, зокрема, надається роботодавцю право на застосування праці іноземного фахівця за сумісництвом, визначається порядок і строки оскарження рішень про відмову у видачі дозволу, продовженні його дії, анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Крім того, для спрощення ведення бізнесу уточнюються норми зазначеного Порядку з метою їх однозначного застосування.

Розглянемо докладніше зміни.

 

Отримання дозволу

Уточнено, що територіальні органи Держзайнятості в Криму, областях, мм. Києві та Севастополі видають за місцезнаходженням підприємства, установи, організації дозволи на застосування на конкретних посадах праці, зокрема, “іноземців, які направлені закордонним роботодавцем в Україну для виконання певного обсягу робіт (послуг) на підставі договору (контракту), укладеного між вітчизняним та іноземним суб’єктом господарювання, за умови, що відсоток кваліфікованих іноземців, які залучаються в межах такого договору (контракту), не перевищує половини загальної чисельності осіб, що працюватимуть на умовах договору (контракту)".

Крім того, доповнено перелік документів, які роботодавець має подати територіальному органу для отримання дозволу на застосування праці іноземців чи осіб без громадянства. Так, якщо інтереси роботодавця із вчинення дій щодо оформлення дозволу представляє інша особа (а не керівник підприємства, установи, організації), то слід ще й подати довіреність.

Роботодавець зобов’язаний не пізніше ніж через 90 календарних днів починаючи з дати дії дозволу укласти з іноземцем чи особою без громадянства трудовий договір (контракт) та не пізніше ніж через 10 календарних днів починаючи з дати укладення трудового договору (контракту) подати його копію, засвідчену роботодавцем, територіальному органові.

 

Продовження дії дозволу

Уточнено терміни подання документів роботодавцем для продовження дії дозволу - не пізніше ніж за 20 і не раніше ніж за 40 календарних днів до закінчення дії дозволу.

Територіальний орган приймає та реєструє заяву і документи в день отримання за описом, копія якого видається роботодавцю або уповноваженій ним особі з відміткою про дату та номер реєстрації таких документів.

Якщо документи, що додаються до заяви, подано не в повному обсязі або не відповідають вимогам цього Порядку, територіальний орган залишить заяву без розгляду, про що не пізніше ніж через три робочих дні з дати прийняття документів має письмово повідомити роботодавцю із посиланням на відповідні пункти цього Порядку та повернути йому документи без вчинення будь-яких дій. Відповідна інформація розміщуватиметься на офіційному веб-сайті територіального органу.

Територіальний орган оформляє та видає дозвіл за умови звернення роботодавця не пізніше ніж через три робочих дні з дати зарахування коштів на рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, зазначений територіальним органом.

 

Строк дії дозволів

Дозвіл видається на строк до одного року.

Дія такого дозволу може продовжуватися необмежену кількість разів на такий самий строк.

 

Відмова у видачі, подовження дозволу

З'явилися також нові підстави для відмови територіальним органом у видачі, продовженні дії дозволу, а саме у разі:

- наявності кваліфікованих працівників в Україні (регіоні), які можуть бути працевлаштовані на заявлену роботодавцем вакансію і відповідають вимогам, зазначеним роботодавцем в інформації про попит на робочу силу (вакансії), та відмови роботодавця у працевлаштуванні громадян України, які були направлені територіальними органами для працевлаштування (під час прийняття рішення про видачу дозволу на застосування праці осіб, зазначених в абзаці другому пункту 2 цього Порядку);

- відбування іноземцем чи особою без громадянства на момент оформлення дозволу покарання за скоєння злочину або у разі притягнення особи до кримінальної відповідальності;

- неподання копій документів, що ідентифікують об’єкт авторського права та (або) суміжних прав автора і засвідчують авторство (авторське право).

 

Анулювання дозволу

Уточнено, що дозвіл анулюється територіальним органом за місцезнаходженням роботодавця, зокрема, в разі неподання роботодавцем копії укладеного трудового договору (контракту) з іноземцем чи особою без громадянства у строки, встановлені пунктом 27 цього Порядку.

Рішення про анулювання дозволу не пізніше ніж через три робочих дні після його прийняття надсилається роботодавцю та розміщується на офіційному веб-сайті територіального органу.

 

Оскарження рішення

Рішення про відмову у видачі дозволу, продовженні його дії та анулювання дозволу може бути оскаржене в Державній службі зайнятості не пізніше ніж через 10 календарних днів з дати його отримання роботодавцем або в суді.

Порядок оскарження рішень в Державній службі зайнятості визначається Мінсоцполітики.

Рішення, прийняте за наслідками розгляду скарги, є обов’язковим для виконання територіальним органом, рішення якого оскаржувалося.

Подані документи повертаються заявникові у разі прийняття територіальним органом рішення про відмову у видачі або продовженні дії дозволу.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»