• Посилання скопійовано

Порядок оплати лікарняних, якщо у листку непрацездатності є відмітки про порушення режиму

Фахівці Фонду з ТВП розповіли про оформлення листка непрацездатності у разі порушення режиму, встановленого лікарем

Порядок оплати лікарняних, якщо у листку непрацездатності є відмітки про порушення режиму

Харківське відділення  ФСС з ТВП роз'яснило, що  у графі "Відмітки про порушення режиму:" зазначається дата порушення режиму, що засвідчується підписом лікаря.

Види порушень режиму вказуються у графі "Примітка" з обов'язковим записом у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.

У п. 4.1 Інструкції № 532 зазначені види порушень режиму. Наприклад, ними є несвоєчасна явка на прийом до лікаря, алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння, під час лікування вихід на роботу без дозволу лікаря, самовільне залишення закладу охорони здоров’я, виїзд на лікування в іншому закладі охорони здоров’я без відмітки про дозвіл виїзду, відмова від направлення або несвоєчасна явка на МСЕК та ін.

Якщо при черговому відвідуванні хворим лікаря має місце порушення режиму у вигляді несвоєчасного прибуття хворого до лікаря, то:

- у разі визнання хворого непрацездатним продовження листка непрацездатності здійснюється з дня його відвідування лікаря;

- у разі визнання хворого працездатним у графі «Стати до роботи» пишуться літерами число і місяць та здійснюється запис «з’явився працездатним». Закриття листка непрацездатності здійснюється датою, установленою лікарем, для прибуття хворого.

Застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушують режим, встановлений для них лікарем, або не з'являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) чи медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), втрачають право на цю допомогу з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Таким органом є комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, організації, установи.

Враховуючи вищевикладене, відмітка у листку непрацездатності про порушення режиму, встановленого лікарем, є підставою для відмови у наданні матеріального забезпечення з дня допущення порушення на строк, визначений комісією із соціального страхування підприємства.

На це звертали увагу фахівці Фонду й раніше. Наприклад, дивіться тут>>

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»