• Посилання скопійовано

Одинокий батько: документальне підтвердження, пільги, гарантії

Якi пiльги та трудовi гарантiї передбаченi для одинокого батька, який виховує дитину без матерi? Яким документом можна пiдтвердити право одинокого батька на певнi пiльги, гарантiї у зв'язку з вiдсутнiстю участi матерi у вихованнi дитини?

Одинокий батько: документальне підтвердження, пільги, гарантії

За статтею 5 Сiмейного кодексу України держава створює людинi умови для материнства та батькiвства, забезпечує охорону прав матерi та батька, матерiально й морально заохочує i пiдтримує материнство та батькiвство.

Статтею 186-1 КЗпП закрiплено гарантiї особам, якi виховують малолiтнiх дiтей без матерi. Так, вiдповiдно до цiєї статтi гарантiї, встановленi ст. 56, 176, 177. ч. 3-8 ст. 179, ст. 181, 182, 182-1, 184, 185, 186 КЗпП, поширюються також на батькiв, якi виховують дiтей без матерi (в тому числi в разi тривалого перебування матерi в лiкувальному закладi), а також на опiкунiв (пiклувальникiв), одного з прийомних батькiв, одного з батькiв-вихователiв.

КЗпП передбачено низку пiльг та гарантiй для одинокого батька, пов'язаних з його трудовою дiяльнiстю. Серед них такi:

- заборона вiдмови в прийняттi на роботу i зниження заробiтної плати батьковi, який має дитину вiком до 14 рокiв або дитину-iнвалiда (ст. 184 КЗпП);

- заборона звiльнення з iнiцiативи власника одинокого батька, який має дитину вiком вiд трьох до 14 рокiв або дитину-iнвалiда, крiм випадкiв повної лiквiдацiї пiдприємства (ст. 184 КЗпП);

- обов'язок власника або уповноваженого ним органу, щодо працевлаштування в разi звiльнення такого батька пiсля закiнчення строкового трудового договору, на перiод працевлаштування за яким упродовж трьох мiсяцiв зберiгається середня заробiтна плата (ст. 184 КЗпП);

- надання щорiчної додаткової оплачуваної вiдпустки тривалiстю 10 календарних днiв без урахування святкових i неробочих днiв (ст. 182-1 КЗпП);

- надання щорiчної вiдпустки у зручний час (ст. 10 Закону України "Про вiдпустки");

- установлення в обов'язковому порядку на прохання батька неповного робочого дня або тижня (ст. 56 КЗпП);

- обмеження залучення одиноких батькiв, якi мають дiтей вiком вiд трьох до 14 рокiв або дiтей-iнвалiдiв, до надурочних робiт або направлення у вiдрядження без їхньої згоди (ст. 177 КЗпП).

Для реалiзацiї права на будь-яку встановлену законодавством гарантiю, пiльгу, в кожному конкретному випадку власниковi або уповноваженому ним органу потрiбно пред'явити будь-який офiцiйно складений, оформлений та засвiдчений в установленому порядку документ, яким з достатньою достовiрнiстю пiдтверджується факт вiдсутностi участi матерi у вихованнi дитини.

Таким чином, для отримання гарантiї, пiльги одинокий батько, крiм копiї свiдоцтва про народження дитини, має подати власниковi або уповноваженому ним органу документ, що пiдтверджує вiдсутнiсть участi матерi у вихованнi дитини. Одним з таких документiв, наприклад, може бути рiшення суду про позбавлення матерi батькiвських прав.

Слiд зазначити, що вiдповiдно до ч. 2 ст. 166 Сiмейного кодексу України особа, позбавлена батькiвських прав, не звiльняється вiд обов'язку щодо утримання дитини.

Головний спецiалiст Iгор БИЦЬ

"Праця i зарплата" №16 (1028), 26 квiтня 2017 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»