• Посилання скопійовано

Лікарняні для догляду за хворим членом родини

Хто може отримувати лікарняні по догляду за хворим членом родини? Якої тривалості надається при цьому листок непрацездатності? Читайте про це в нашій аналітиці

Лікарняні для догляду за хворим членом родини

За чий рахунок та який період виплачуються лікарняні по догляду за членом родини?

Ст. 22 Закону про ЄСВ встановлено порядок оплати таких лікарняних. 

Лікарняні по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачуються застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів.

Якщо дитина потребує стаціонарного лікування допомога виплачується застрахованій особі з першого дня за весь час її перебування в стаціонарі разом з хворою дитиною.

Лікарняні по догляду за іншим хворим членом сім’ї (крім догляду за хворою дитиною віком до 14 років) надаються застрахованій особі з першого дня, але не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби члена сім’ї та побутових обставин, - не більш як за сім календарних днів.

Зверніть увагу: лікарняні в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, надається застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, з першого дня за весь період захворювання в порядку та розмірах, встановлених Законом №1105.

Якщо ж мати здорова, а захворіла дитина, такі лікарняні ані матері, ані батькові не надаватимуться.  Докладніше читайте тут>> 

 

В яких випадках листок непрацездатності по догляду за дитиною чи за іншим членом родини не підлягає оплаті?

Згідно з ч.6 ст. 22 Закону про ЄСВ допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, по догляду за хворим членом сім'ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала в цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці.

У разі, якщо мати або інша працююча особа, яка доглядає за хворою дитиною, перебуває в одній із перелічених відпусток, то комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про відмову у наданні матеріального забезпечення за такі періоди. Допомога по догляду за хворою дитиною може бути надана за період після завершення відпуски.

Відомо, що лікарняні мають компенсувати працівнику втрату заробітної плати під час тимчасової втрати працездатності. А якщо працівник під час відпустки по догляду за дитиною до 3-х років працює в режимі неповного робочого дня? Чи може він в такому випадку отримати лікарняні по догляду за дитиною?

Мінсоцполітики у листі  від 23.10.2014 р. №1601/5/75-14 зазначало, що ні. Право на отримання допомоги для догляду за хворою дитиною настає у разі припинення особою відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, незалежно від того, вийшла особа працювати на неповний робочий день.

 

Хто приймає рішення про оплату лікарняних по догляду за членом родини?

Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації.

Комісія або уповноважений здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, приймає рішення про відмову в його призначенні, про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково), розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

На підставі вищенаведеного ФСС у роз’ясненні зробив висновок, що саме комісія (уповноважений) із соціального страхування  має перевірити, чи не збігається період тимчасової непрацездатності з зазначеними вище видами відпусток. 

У разі, якщо мати або інша працююча особа, яка доглядає за хворою дитиною, перебуває в одній із перелічених відпусток, то комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про відмову у виплаті лікарняних. Але таке рішення може бути переглянуте  після завершення відпуски.

Яким би не було рішення, воно має бути зафіксовано у протоколі засідання комісії (уповноваженого) із соціального страхування. 

Крім цього, комісія (уповноважений) перевіряють наданий працівником листок непрацездатності на правильність його заповнення. І в разі виявлення помилок чи інших недоліків, теж відмовляють у виплаті лікарняних. 

Що робити, якщо виданий лікарем листок непрацездатності має недоліки в оформленні або виправлення? Читайте також тут, тут і тут>>> 

 

Як заповнити заяву-розрахунок для отримання фінансування лікарняних по догляду за членом сім’ї?

Фахівці Фонду з ТВП у листі від 21.11.2016 р. №2.4-16-2036 наголосили, що підставою для фінансування страхувальників - роботодавців є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Наразі форма цієї заяви-розрахунку затверджена постановою ФСС з ТВП 22.12.2010 р.  №26.

Зверніть увагу: з 1 серпня розпочав роботу Фонд соціального страхування України, утворений шляхом об’єднання ФСС НВВ та ФСС з ТВП. Більше про це тут і тут. Новий сайт Фонду соціального страхування поки що доопрацьовується і наповнюється поступово.

У зв'язку з реорганізацією у шапці заяви-розрахунку для отримання фінансування матеріального забезпечення потрібно зазначати нову інформацію кожного з відділень ФСС. Деякі територіальні органи вже дають рекомендації щодо заповнення "шапки" цих заяв. Наприклад, Центральне відділення управління ВД ФССУ у м. Києві - Печерський район (читайте тут). Іншим же варто звернутися за роз'ясненням до свого фонду.

Про виправлення помилок у заяві-розрахунку дивиться роз’яснення ще фахівців ФСС з ТВП тут>>>

 

Який документ є підставою для виплати лікарняних?

Як вже зрозуміло із зазначеного вище, працівник в разі хвороби члена сім’ї має надавати листок непрацездатності. Але ось чий – свій чи такого члена сім’ї? 

За ч. 1 ст. 31 Закону про ЄСВ підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Отже, листок непрацездатності особі, яка здійснює догляд, надається окремо. І в ньому зазначається відповідна причина непрацездатності – догляд. 

Згідно із розділом 3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян , для    догляду    за    хворим   членом   сім'ї   листок непрацездатності видається лікуючим лікарем  одному  із  працюючих членів  сім'ї  або  іншій  працюючій  особі,  що фактично здійснює догляд. 

Якщо  в  сім'ї хворіють двоє або більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один листок  непрацездатності.  У разі   виникнення   захворювання  у  дітей  в  різний  час  листок непрацездатності видається в кожному конкретному випадку окремо.

Якщо мати або інша  працююча  особа,  яка  доглядає  за хворою  дитиною,  перебуває  у  цей  час  у  щорічній (основній чи додатковій) відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці, у  відпустці  для  догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,  відпустці  без  збереження  заробітної  плати,  то   листок непрацездатності  видається  з  дня,  коли  мати або інша працююча особа,  яка здійснює догляд за хворою дитиною,  повинна  стати  до роботи.

Листок непрацездатності видається працюючій особі, яка здійснює  догляд  за  дитиною  віком до 3 років, дитиною-інвалідом віком  до 18 років, у випадку пологів або хвороби матері (опікуна, іншого  члена  сім'ї,  який  перебуває  у відпустці для догляду за дитиною  віком  до  3  років,  виховує дитину-інваліда віком до 18 років) на період, коли вона за медичними висновками лікаря не може здійснювати  догляд  за  дитиною,  а  також у випадку необхідності догляду за другою хворою дитиною. У  цьому  випадку  листок  непрацездатності  видається на підставі довідки  з  поліклініки чи  стаціонару,  що  засвідчує пологи або захворювання матері (опікуна, іншого члена сім'ї, який перебуває у відпустці  по  догляду  за  дитиною  віком  до  3  років,  виховує  дитину-інваліда віком до 18 років).

Зверніть увагу: зараз лікарі видають довідки замість бланків листків непрацездатності. Це відбувається у зв’язку з затвердженням нової форми листка непрацездатності. Про це можна прочитати тут>>> 

На жаль, поки ще бланки не дійшли до всіх регіонів країни, однак МОЗ обіцяє цю проблему швидко вирішити. Про це детально тут>>>

Ті, хто отримують листки непрацездатності із запізненням, не хвилюйтеся. Згідно із ч.5 ст. 32 Закону про ЄСВ лікарняні можна буде отримати у разі, якщо звернення за ними надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності. Тож у вас буде час надати листок непрацездатності і отримати лікарняні! 

 

Читайте також: 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»