• Посилання скопійовано

Мати працює неповний робочий день: чи мають право на відпустку для догляду за дитиною родичі?

Чи має право роботодавець надавати за заявою батька дитини, баби, дiда чи iнших родичiв, якi фактично доглядають за дитиною, вiдпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку на пiдставi довiдки з мiсця роботи матерi про те, що вона приступила до роботи на умовах неповного робочого дня?Консультує Мінсоцполітики

Мати працює неповний робочий день: чи мають право на відпустку для догляду за дитиною родичі?

За частиною 1 ст. 18 Закону "Про вiдпустки" (далi - Закон) пiсля закiнчення вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами на бажання жiнки їй надається вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку.

Ця вiдпустка може бути використана повнiстю або частинами також батьком дитини, бабою, дiдом чи iншими родичами, якi фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла пiд опiку дитину, та одним iз прийомних батькiв (ч. 3 ст. 18 Закону i ч. 7 ст. 179 КЗпП).

На бажання жiнки або названих осiб у перiод перебування їх у вiдпустцi для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома (ч. 4 ст. 18 Закону).

За частиною 4 ст. 20 Закону особам, зазначеним ч. 3 ст. 18 Закону (крiм осiб, якi всиновили чи взяли дитину пiд опiку у встановленому законодавством порядку), вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку надається на пiдставi довiдки з мiсця роботи (навчання, служби) матерi дитини про те, що вона стала до роботу до закiнчення термiну цiєї вiдпустки i виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (iз зазначенням дати).

Ураховуючи викладене, якщо мати дитини, працює на умовах неповнота робочого часу в перiод вiдпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку, для надання такої вiдпустки iншим особам, зазначеним ч. 3 ст. 18 Закону, в цей самий перiод пiдстав немає. Чинним законодавством не передбачено використання вiдпустки для догляду за дитиною вiком до трьох рокiв одночасно двома чи бiльше застрахованими особами.

Вiталiна КОРКУШКО, завiдувач сектору

"Праця i зарплата" № 41 (1053), 08 листопада 2017 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»