• Посилання скопійовано

Введення до штату посади головного бухгалтера без створення бухгалтерської служби неможливе

Мінфін та Мінсоцполітики вважають, що введення до штатного розпису підприємства посади головного бухгалтера можливе у разі створення відповідного структурного підрозділу (відділу, сектора тощо)

Введення до штату посади головного бухгалтера без створення бухгалтерської служби неможливе

Мінфін у листі від 30.06.2017 р. №35210-07-10/17419 зазначив, що для забезпечення ведення бухобліку підприємство самостійно обирає форми його організації, зокрема, введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

Основні функції головного бухгалтера або особи, на яку покладено ведення бухобліку підприємства, визначені частиною сьомою ст. 8 Закону про бухоблік.

Відповідно до завдань та обов'язків, передбачених кваліфікаційною характеристикою посади головного бухгалтера згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, головний бухгалтер, зокрема:

  • керує працівниками бухобліку підприємства та розподіляє між ними посадові завдання та обов'язки,
  • знайомить цих працівників із нормативно-методичними документами та інформаційними матеріалами, які стосуються їх діяльності.

Крім того, відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 "Класифікатор професій", професійна назва роботи "Головний бухгалтер" за кодом Класифікатора (код 1231) відноситься до професійного угруповання "Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів".

Тобто посада головного бухгалтера передбачає наявність підлеглих працівників.

Таким чином, Мінфін вважає, що законодавством не передбачено такої форми організації бухобліку на підприємстві, як введення до штату підприємства посади головного бухгалтера без створення бухгалтерської служби.

Мінсоцполітики у листі від 13.11.2017 р. №21929/0/2-17/13 погоджується з позицією Мінфіну і зазначає, що введення до штатного розпису підприємства посади головного бухгалтера можливе у разі створення відповідного структурного підрозділу (відділу, сектора тощо).

 

Від редакції

Із таким роз'ясненням фахівців Мінсоцполітики та Мінфіну можна сперечатися або ні. Та нас найбільше цікавлять наслідки. 

Що буде, якщо мале підприємство зазначить у штатному розписі і у трудовій книжці посаду "головний бухгалтер" без створення відповідного підрозділу? 

Окремої відповідальності за це законодавством не встановлено. Тож, найбільше, що загрожуватиме роботодавцю, це штраф за інші порушення законодавства з праці (одна мінімальна зарплата на момент виявлення "порушення", ст. 265 КЗпП). 

Працівнику може бути гірше. Адже запис про посаду, яку він займає за основним місцем роботи (а, за бажанням працівника, і за сумісництвом) вноситься до трудової книжки. А трудова книжка і досі вимагається при оформленні пенсії, і неправильно зазначена посада може цьому зашкодити (див. також роз'яснення від Мінсоцполітики). 

Створити підрозділ з однієї особи - теж не вихід. Адже Мінсоцполітики та Мінфін наполягають на наявності підлеглих головному бухгалтеру працівників.

Тож, турботливому роботодавцю доведеться або створювати підрозділ (наприклад, відділ бухгалтерії) на чолі з головним бухгалтером, або змінити посаду головного бухгалтера на просто бухгалтера (але єдиного).  На жаль, зробити це доведеться "заднім числом". А отже, доведеться виправляти і штатний розпис, і наказ про прийняття  на роботу головного бухгалтера, і запис у його трудовій книжці. Звісно, якщо він на підприємстві єдиний.   

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»