• Посилання скопійовано

Трудова книжка працівника містить записи "ЛНР" та "ДНР": як бути?

Мінсоцполітики зауважило, що законодавством про працю не передбачено можливості відмови працівнику у працевлаштуванні у зв’язку з наявністю у трудовій книжці записів, внесених незаконно створеними на території України організаціями

Трудова книжка працівника містить записи "ЛНР" та "ДНР": як бути?

Мінсоцполітики у листі від 18.10.2017 р. №447/0/22-17/134 нагадує, що при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Нормами ст. 25 КЗпП встановлено, що при укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Згідно з п. 1.3 Інструкції №58, при влаштуванні на роботу працівники зобов'язані подавати трудову книжку, оформлену в установленому порядку.

Водночас законодавством про працю:

1) не передбачено можливості відмови працівнику у працевлаштуванні у зв’язку з наявністю у трудовій книжці записів, внесених незаконно створеними на території України організаціями;

2) не встановлено обов'язку роботодавця при прийнятті на нове місце роботи визнавати недійсними чи виправляти попередні записи в трудовій книжці.

Так, у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення тощо виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис (п. 2.6 Інструкції №58).

У разі неможливості дотримання вищевказаного порядку виправлення записів трудових книжок працівників, що не відповідають законодавству, такі записи визнаються недійсними у судовому порядку.

Крім того, Мінсоцполітики вважає, що будь-які дії (зокрема внесення записів до трудової книжки працівників) незаконно створених на території України організацій не створюють правових наслідків. Разом з тим з цього питання рекомендується звернутися до Міністерства юстиції України.

***

Читайте також:

Перше заповнення трудової книжки: титульна сторінка і виправлення помилки на ній

Заповнення трудової книжки у різних випадках - на прикладах від редакції

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»