• Посилання скопійовано

Чи можна виплачувати премію працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною

Мінсоцполітики роз'яснило, що виплата премії до державного, професійного свята, ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною, законодавством не заборонена

Чи можна виплачувати премію працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною

Мінсоцполітики у листі від 29.12.2017 р. №3018/0/101-17 зазначило, що конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у положенні про преміювання.

Положення про преміювання органами місцевого самоврядування розробляється самостійно, з дотриманням законодавства про службу в органах місцевого самоврядування, норм постанови КМУ №268 та наказу Мінпраці №77, яким затверджені умови оплати праці робітників.

У Положенні про преміювання визначається коло працівників, на яких поширюється чинність преміальної системи, показники та умови преміювання щодо кожної категорії працівників, які передбачають не лише право на одержання премії, а й її розмір. Також положенням визначається:

  • періодичність преміювання (місячна, квартальна або залежно від фінансових можливостей, виплата премій до державних і професійних свят та ювілейних дат) та строки виплати премії;
  • порядок нарахування премії кожній категорії працюючих;
  • порядок та підстави для збільшення (чи зменшення) розміру премії окремим працівникам або позбавлення її повністю.

Виплата премії до державного, професійного свята, ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років, законодавством не заборонена і вирішується кожним органом місцевого самоврядування самостійно за наявності коштів на таку виплату.

Водночас найбільш доцільним було б передбачити виплату такої премії в Положенні про преміювання, яке з метою уникнення спірних питань при нарахуванні та виплаті премій працівникам повинно мати ознаку формальної визначеності, тобто давати у тих чи інших випадках відповідь на питання про наявність чи відсутність у працівника права на премію та про її розмір.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»