• Посилання скопійовано

Соціальні відпустки працівникам, які мають дітей: все що потрібно знати

Продовжуємо говорити на тему відпусток. Цього разу розглянемо питання надання соціальних відпусток працівникам, які мають дітей. На деякі з них можуть претендувати лише жінки. Але доглядати дитину до 3-х років може і батько (або інший родич). З’ясуємо деталі

Соціальні відпустки працівникам, які мають дітей: все що потрібно знати

Які є види соціальних відпусток?

Нагадаємо, що згідно зі ст. 4 Закону № 504 до соціальних відпусток належать:

- відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами (ст. 17 цього Закону);

- відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18 цього Закону);

- відпустка у зв'язку з усиновленням дитини (ст. 18-1 цього Закону);

- додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 19 цього Закону).

Розглянемо, кому і як ці види відпусток надаються.

 

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами

Кому надається?

З одного боку, оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю і пологами надається жінкам на підставі листка непрацездатності із таким діагнозом. Зі зрозумілих причин чоловіки права на таку відпустку не мають.

Як правило, така відпустка надається тривалістю:

  • до пологів  - 70 календарних днів;
  • після пологів  - 56 календарних днів. У разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів: 70 календарних днів.

Таким чином, сумарно тривалість відпустки становить 126 календарних днів (140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів).

Хоча на цей період і оформлюється відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпускні за таку відпустку не платять. Але за час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам надається допомога по вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і на роботі за сумісництвом (ст. 30 Закону № 1105).

Згідно зі ст. 31 Закону № 1105 підставою для призначення допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом  - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

З іншого боку, особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками ця відпустка надається одному з батьків на їхній розсуд.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами виплачується застрахованій особі, яка усиновила дитину протягом двох місяців з дня її народження, зазначеного у свідоцтві про народження, за період з дня усиновлення і до закінчення 56 календарних днів (70 календарних днів у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей, 90 календарних днів - для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Зверніть увагу: за бажанням працівника чи працівниці (варто, щоб воно було оформлено заявою) до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами роботодавець зобов’язаний приєднати щорічну відпустку, незалежно від тривалості її роботи в поточному робочому році (ст. 20 Закону №504). Як правило, таке приєднання відбувається до початку відпуски у зв’язку з вагітністю та пологами (адже після така працівниця має право на відпустку для догляду за дитиною до 3-х років). Хоча, безумовно, у працівників є вибір, коли скористатися такою щорічною відпусткою (що підтверджує і п. 3 частини 12 ст. 10 Закону № 504).  

 

Як оформлюється?

Щодо вагітних працівниць, то за ст. 17 Закону № 504 виходить, що відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами не обов’язково оформляти  наказом, оскільки вона надається на підставі листка непрацездатності (медичного висновку). Про оформлення листка тимчасової непрацездатності тут.

Але на практиці такий наказ видати варто – як і отримати від працівниці заяву про її надання. Адже чинне законодавство не вимагає від працівниці йти в таку відпустку або використовувати її повної тривалості. А ось надання допомоги напряму пов’язане із використанням працівницею права на таку відпустку. Адже за ст. 25 Закону № 1105, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Обчислення середнього заробітку для виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами здійснюється за нормами Порядку №1266. Докладно про обчислення середнього заробітку для виплати такої допомоги ми писали тут.

Не забудьте зазначити про такі відпустки інформацію (дату початку і дату закінчення) в таблиці 5 звіту з ЄСВ.

 

Відпустка для догляду за дитиною

до досягнення нею трирічного та шестирічного віку

Кому надається?

Часто після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 179 КЗпП і ст. 18 Закону №504). Також такий вид відпустки може надаватися й іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною. Це може бути батько дитини, бабуся, дідусь чи інший родич. Право на таку відпустку мають також особи, які усиновили чи взяли під опіку дитину, або один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Зверніть увагу: якщо дитина потребує домашнього догляду, то жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку. Роботодавці за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості (ст. 179 КЗпП).

 

Як оформлюється?

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення 3-х років  (або більшої тривалості) надається на підставі заяви жінки чи осіб, які мають право на таку відпустку (якщо дитині вже є 3 роки, до заяви додається ще й довідка за формою №080-1).

У заяві зазначається період, на який працівник бере відпустку. Відповідно до цього оформлюється наказ роботодавця. Як правило, таку відпустку потрібно періодично продовжувати, адже лікарі не видають медичного висновку відразу на три роки наперед.

Останнім днем перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного (6 - річного) віку є день виповнення  трьох (шести) років. Жінка, яка повністю використала своє право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку, повинна вийти на роботу на наступний день після дня, в якому дитині виповнюється три роки (шість років). Та ще раз нагадуємо – це максимально можлива тривалість цих відпусток (працівник може фактично використати ці відпустки не повністю).

З цими видами відпусток бухгалтерам підприємства найлегше, оскільки жодних розрахунків та обчислень робити за ними не потрібно. Адже ці відпустки не оплачуються за рахунок підприємства. Головне, не забути відобразити відомості про таких працівниць у звіті з ЄСВ, в таблиці 5, дати початку та закінчення таких відпусток.

 

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей

Кому надається?

Надається така відпустка щорічно тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів таки категоріям осіб:

  • жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років,
  • жінці, яка має дитину інваліда;
  • жінці, яка усиновила дитину;
  • матері інваліда з дитинства підгрупи А І групи;
  • одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, чи одному із прийомних батьків.

Але якщо підстав для надання цієї відпустки в працівника чи працівниці кілька (наприклад, одинока мати, яка виховує трьох дітей віком до 15 років), то така відпустка надається за рік одна, але більшої тривалості. Загальна тривалість такого виду відпусток  не може перевищувати 17 календарних днів.

 

 

Як оформлюється?

Для надання такої відпустки потрібна заява від працівника та наказ від роботодавця. Але Мінсоцполітики в листі від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15 зробило акценти на деяких нюансах додаткових відпусток працівникам, які мають дітей.

Таку відпустку віднесено Законом № 504 не до щорічних, а до соціальних, тому вона не підлягає поділу на частини. Та, якщо працівниця користується правом на соціальну відпустку за двома підставами, в неї з’являється можливість використовувати  її спочатку за однією підставою (10 календарних днів), а через деякий час – за другою підставою (сім календарних днів).

Разом з тим на цю відпустку поширюються умови ст. 11 Закону №504 щодо перенесення відпусток. Таким чином, у разі хвороби працівника частина відпустки, на яку припала тимчасова непрацездатність, має бути перенесена на інший період або надана відразу після зникнення підстави (тобто відпустка продовжується).

Така відпустка може надаватися в будь-який час, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини.

Якщо працівницю прийнято на роботу в середині календарного року, і до того вона вже працювала в цьому ж календарному році на іншому підприємстві, то ні соціальна відпустка не надається, ні компенсація за невикористані дні такої відпустки у разі звільнення  не надаються, адже вона повинна була її отримати за попереднім місцем роботи. Для того, щоб випадково не порушити права працівниці і для 100% ймовірності того, що відпустку за попереднім місцем роботи працівниця не відгуляла і не отримала компенсації при звільненні за невикористані дні щорічної відпустки, слід у неї за запросити довідку в довільній формі з попереднього місця роботи.

Для обчислення середньої заробітної плати для оплати таких відпусток слід застосовувати Порядок №100. Розрахунковим період тут є 12 календарних місяців, із місяця, що передує місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки (п. 2 Порядку №100). Докладно про розрахунок відпускних читайте тут.

***

Читайте також:

Щорічні відпустки: коли, кому та якою тривалістю надаються.

Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм.

Відпускні - 2018: покроковий алгоритм розрахунку

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»