• Посилання скопійовано

Чи враховується до визначення страхового стажу сума донарахування ЄСВ до мінімального страхового внеску?

Згідно з роз'ясненням податківців, особам, яким зарплату нараховано в розмірі меншому, ніж мінімальна, з якої сплачено внесок (менший, ніж мінімальний), і роботодавцем здійснено доплату (у звітності відображено з типом нарахувань 13), цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць

Чи враховується до визначення страхового стажу сума донарахування ЄСВ до мінімального страхового внеску?

"Вісник. Офіційно про податки"

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загально­обов’язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Відповідно до п. 5 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ мінімальний страховий внесок — сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Частиною п’ятою ст. 8 цього Закону визначено: якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Тобто особам, яким заробітну плату нараховано в розмірі меншому, ніж мінімальна заробітна плата, з якої сплачено внесок (менший, ніж мінімальний страховий внесок), і роботодавцем здійснено доплату до мінімального страхового внеску (у звітності відображено з типом нарахувань 13), зазначений період зараховується до страхового стажу як повний місяць.

***

Читайте також: Як перевірити свій страховий стаж для пенсії онлайн? 

Скільки років страхового стажу потрібно мати для виходу на пенсію - читайте тут>>

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»