• Посилання скопійовано

Коли роботодавець може відсторонити працівника від роботи? – роз’яснює Держпраці

Вiдсторонення від роботи, зокрема, допускається у разi появи на роботi в нетверезому станi, вiдмови або ухилення вiд обов’язкових медоглядiв, навчання, iнструктажу i перевiрки знань з охорони працi та протипожежної охорони

Держпраці у Львівській області роз'яснила, що вiдсторонення вiд роботи – це тимчасове позбавлення працiвника, який перебуває в трудових правовiдносинах iз пiдприємством, установою, органiзацiєю, можливостi реально здiйснювати право на працю за рiшенням уповноважених на це компетентних органiв з пiдстав, передбачених чинним законодавством.

Пiд час вiдсторонення вiд роботи трудовий договiр продовжується, але працiвник тимчасово до роботи не допускається. При цьому на перiод усунення вiд роботи за працiвником зберiгається його робоче мiсце.

 Вiдсторонення працiвникiв вiд роботи власником або уповноваженим ним органом допускається:

  • у разi появи на роботi в нетверезому станi, станi наркотичного або токсичного сп’янiння;
  • вiдмови або ухилення вiд обов’язкових медичних оглядiв, навчання, iнструктажу i перевiрки знань з охорони працi та протипожежної охорони;
  • в iнших випадках, передбачених законодавством.

Власниковi або уповноваженому ним органу надається право на вiдсторонення працiвникiв вiд роботи за наявностi передбачених законодавством пiдстав, але це не є обов’язком (оскiльки вiдсторонення тiльки допускається).

Вiдсторонення вiд роботи працiвника застосовується як тимчасовий захiд до ухвалення остаточного рiшення про можливiсть (неможливiсть) виконання працiвником роботи, передбаченої трудовим договором, або перебування його на певнiй посадi.

Пiсля закiнчення термiну вiдсторонення вiд роботи працiвник, залежно вiд наявних пiдстав, може:

  • бути допущений до роботи;
  • тимчасово або постiйно переведений на iншу роботу;
  • звiльнений з роботи.

Вiдсторонення працiвника вiд роботи може передувати звiльненню працiвника.     

Джерело: Держпраці у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»