• Посилання скопійовано

Чи вноситься запис про військову службу до трудової книжки мобілізованому працівнику?

Нещодавно ми публікували роз’яснення Держпраці, яка вимагала внесення запису про військову службу у трудову книжку мобілізованому працівнику. Нас така вимога здивувала. Тож ми звернулися за офіційним роз’ясненням до Мінсоцполітики

Чи вноситься запис про військову службу до трудової книжки мобілізованому працівнику?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 04.04.2018 р. №156/0/22-18

Нагадаємо, що у роз’ясненні Держпраці у Кіровоградській області зазначалося наступне: «Якщо учасник АТО до мобілізації працював, то під час участі в АТО його трудова книжка зберігається на підприємстві, де він працював (оскільки він не звільняється). Коли учасник АТО повертається на роботу, дані про його службу мають бути внесені підприємством на підставі військового квитка або довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міністерства оборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, ДПтС, ДСНС».

Наш коментар до цього роз'яснення читайте тут>>

Тобто алгоритм пропонувався наступний:

  • спочатку зробити запис про приймання на роботу,
  • потім - запис про військову службу.

При цьому Держпраці посилалася на п. 2.19 Інструкції № 58. У ньому, справді, йдеться про те, що до трудових книжок за місцем роботи  вносяться  окремим рядком з  посиланням  на  дату, номер та найменування  відповідних документів запис про  час  служби  у  складі  Збройних Сил України та інших військах, де  на  тих,  які  проходять  службу,   не   поширюється законодавство про  працю  і  державне  соціальне  страхування,  із зазначенням дати  призову  (зарахування)  і  дати  звільнення   із служби.

Водночас у ньому чітко зазначається, що запис про військову службу вноситься до трудової книжки до занесення відомостей про роботу на підприємстві! Отже, про працівника, який мобілізується під час перебування із підприємством у трудових відносинах, такий запис зробити неможливо – в трудовій книжці вже є запис про його прийняття на роботу.

 

Позиція Мінсоцполітики

Зазначимо відразу, що з висновком фахівців Мінсоцполітики ми цілком погоджуємося.

У листі №156/0/22-18 зазначено, що трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника відповідно до частини першої ст. 48 КЗпП. Документом для підтвердження проходження військової служби є військовий квиток .

Фахівці Мінсоцполітики акцентують увагу на тому, що не потрібно плутати військову службу з періодом перебування у трудових відносинах.  Оскільки це фіксується в різних документах.  І зауважили, що період проходження військової служби не може підтверджуватися відповідними записами, занесеними до трудових книжок.

 

Та найголовніше: Мінсоцполітики підтвердило нашу точку зору – вимога, зазначена у п. 2.19 Інструкції №58, не стосується працівника, якого мобілізують під час роботи у певного роботодавця.

 

Нагадаємо, що зараз за такими працівниками, за ст. 119 КЗпП, зберігається посада і робоче місце (а також середній заробіток). Тож, якщо вони не звільняться за власним бажанням, то мають повернутися на роботу після демобілізації. 

Фахівці  Мінсоцполітики дійшли висновку, що відомості у випадку мобілізації працівника чи призову на строкову військову службу під час перебування у трудових відносинах до трудової книжки заносити не потрібно.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»