• Посилання скопійовано

Листок непрацездатності продовжено: нюанси надання та розрахунку декретних

Держпраці розглянула питання щодо надання та розрахунку допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами у разі продовження листка непрацездатності на 14 календарних днів

Листок непрацездатності продовжено: нюанси надання та розрахунку декретних

Держпраці у Полтавській області нагадує, що згідно з Інструкцією №455, листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами видається за місцем спостереження за вагітною з 30 тижнів вагітності воднораз на 126 календарних днів (70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 – після).

У разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді, на підставі запису в історії пологів та обмінній карті вагітної, засвідченого підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу, де відбувались пологи, за місцем спостереження за вагітною додатково видається листок непрацездатності  на 14 календарних днів, крім жінок, яких віднесено до I-IV категорій  постраждалих у наслідок аварії на ЧАЕС (п. 6.2. Інструкції).

Тобто даний листок непрацездатності є продовженням попереднього листка непрацездатності (виданого на 126 к.д.) і допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається застрахованій особі у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу), незалежно від страхового стажу працівниці і повністю виплачується за рахунок коштів ФСС (ст. 26 Закону №1105).

Враховуючи вище викладене, розраховувати нову середньоденну зарплату за один календарний день не потрібно. Вона вже розрахована – при оплаті першого лікарняного по вагітності та пологах. 

Джерело: Держпраці у Полтавській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»