• Посилання скопійовано

Розрахунок суми оплати праці за час відрядження, — роз'яснення ДФСУ

Податківці роз'яснили, як розрахувати суму оплати праці за час відрядження

Розрахунок суми оплати праці за час відрядження,  — роз'яснення ДФСУ

"Вісник. Офіційно про податки"

Згідно зі ст. 121 КЗпП робота працівника, направленого у відрядження, оплачується відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим від середньої заробітної плати.

Отже, щоб розрахувати суму, яку належить виплатити співробітнику за час відрядження, необхідно розрахувати і порівняти дві величини:

1) середньоденну зарплату;

2) денну заробітну плату, розраховану виходячи з тарифної ставки (окладу) працівника, за місяць, у якому він перебував у відрядженні.

З цих величин необхідно вибрати більшу і на її підставі розрахувати суму оплати часу відрядження. При цьому оплачуються всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем роботи, з якого відряджено особу.

Розглянемо, як розрахувати кожну з таких величин.

 

Розрахунок середньоденної заробітної плати

Середньоденна зарплата за час відрядження розраховується відповідно до Порядку №100 виходячи з виплат, нарахованих працівникові у розрахунковому періоді.

Загалом розрахунковий період для визначення середньоденної зарплати становить два календарні місяці роботи перед місяцем відрядження (з першого по перше число). Середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення виплат за цей період на кількість фактично відпрацьованих робочих днів.

Якщо протягом цих місяців співробітник не працював, то середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи, а якщо протягом і цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня — виходячи з тарифної ставки (посадового окладу), встановлених йому в трудовому договорі.

У разі якщо працівник пропрацював на підприємстві менше двох календарних місяців, середня зар­плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Виплати, які включаються та не включаються до сукупного доходу при обчисленні середньої заробітної плати, наведено в п. 3 та 4 Порядку №100. Перелік таких виплат наведено на с. 26.

Ще раз зазначимо, що премії включаються до заробітної плати того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату, а не того, за який їх нараховано. При цьому якщо робочі дні у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, то премії, винагороди та інші заохочувальні виплати під час обчислення середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді. Однак у разі якщо премії виплачуються місяць у місяць і вони вже обчислені пропорційно відпрацьованому часу, то такі премії включаються до заробітної плати у фактично нарахованому розмірі.

Відповідно якщо премія виплачується у  місяці, що настає за звітним місяцем, і нараховується у фіксованому розмірі пропорційно відпрацьованому часу, а робочі дні у розрахунковому періоді відпрацьовано неповністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Премії, які виплачуються за квартал і триваліший проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати включаються до заробітної плати в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Одноразові винагороди за підсумками роботи за рік і вислугу років включаються до середньої заробітної плати шляхом додавання до заробітної плати кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої у поточному році за попередній календарний рік.

Усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати у тому розмірі, в якому їх нараховано, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

 

Розрахунок одноденної заробітної плати

Для розрахунку одноденної заробітної плати потрібно суму повного окладу (тарифної ставки) відрядженого працівника та інших нарахованих йому в місяці відрядження виплат (премії, доплати, суми індексації тощо) поділити на кількість робочих днів у цьому місяці за графіком роботи підприємства (працівника).

Відповідно сума оплати днів відрядження виходячи зі звичайної зарплати визначається як добуток одноденної заробітної плати та кількості днів відрядження.

Зауважимо, що допомога по тимчасовій непраце­здатності (період, коли за працівником зберігається середня заробітна плата згідно із законодавством) не включається до денної заробітної плати працівника при порівнянні.

 

Приклад 20. Працівника направлено у відрядження 18 квітня на три робочі дні. Оклад працівника — 5 000 грн. Крім того, на підприємстві виплачується премія за  стаж роботи у розмірі 15 % посадового окладу за поточний місяць.
У розрахунковому періоді нараховано:

  • за лютий — 6 806,11 грн: основна зарплата — 4 246,40 грн, оплата за п’ять днів тимчасової непрацездатності — 1 090,75 грн, премія за поточний місяць — 636,96 грн (розрахована пропорційно відпрацьованому часу), поточна індексація — 832,00 грн;
  • за березень — 6 673,20 грн: основна зарплата — 5 000,00 грн, премія поточного місяця — 750,00 грн, поточна індексація — 923,20 грн.

У квітні працівнику мають нараховувати заробітну плату на рівні березня — 6 673,20 грн (основна зарплата — 5 000,00 грн, премія поточного місяця — 750,00 грн, поточна індексація — 923,20 грн).

Денна зарплата у квітні становитиме 333,66 грн (6 673,20 грн: 20 р. дн.).

Далі розрахуємо середньоденну заробітну плату, яка становитиме 344,13 грн: (6 806,11 грн – 1 090,75 грн + 6 673,20 грн) : (20 р. дн. – 5 р. дн. + 21 р. дн.).

Порівняємо середньоденну заробітну плату з денною заробітною платою квітня. Як бачимо, денна заробітна плата є меншою за середню. Тому за час відрядження працівникові буде збережено середню заробітну плату 1 032,39 грн (344,13 грн × 3 р. дн.), а заробітну плату буде обчислено пропорційно відпрацьованим дням без днів відрядження. Щодо премії, то її пропорційне обчислення буде залежати від умов Положення про преміювання, яке діє на підприємстві.

Зверніть увагу, що у разі виплати за час відрядження середньої заробітної плати премії за такий період не нараховуються.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»