• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики вирішило зайнятися нормуванням праці. Розроблено рекомендації

За сферою застосування нормативні матеріали для нормування праці поділяються на міжгалузеві, галузеві та місцеві

Мінсоцполітики вирішило зайнятися нормуванням праці. Розроблено рекомендації

21 травня Мінсоцполітики на офіційному веб-сайті оприлюднило проект Рекомендацій щодо нормування праці за видами економічної діяльності.

Цим документом визначено, що за сферою застосування нормативні матеріали для нормування праці поділяються на міжгалузеві, галузеві (норми, що діють на підприємствах, установах, організаціях суб’єкта господарювання) та місцеві.

Міжгалузеві єдині та типові норми та нормативи розроблюються та затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері праці.

Галузеві (відомчі) та типові норми та нормативи розроблюються, при відсутності відповідних міжгалузевих норм і нормативів, і затверджуються центральними галузевими (відомчими) органами центральної виконавчої влади за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці.

Міжгалузеві та галузеві (відомчі) нормативні матеріали затверджуються як рекомендаційні. У разі укладання колективних договорів (угод) сторони можуть домовлятися про надання міжгалузевим і галузевим (відомчим) нормативним матеріалам статусу обов'язкових при встановленні норм праці на окремі види робіт.

Місцеві нормативні матеріали розроблюються на окремі види робіт лише за відсутності відповідних міжгалузевих або галузевих нормативних матеріалів, а також при створенні на підприємстві прогресивніших організаційно-технічних умов порівняно з врахованими при розробленні чинних міжгалузевих і галузевих (відомчих) нормативних матеріалів з питань праці на ці роботи. Такі нормативні матеріали затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником або представником трудового колективу).

Поряд з нормами, установленими на стабільні за організаційно-технічними умовами роботи, застосовуються:

  • тимчасові - встановлюються на період освоєння тих чи інших робіт у разі відсутності затверджених нормативних матеріалів для нормування праці;
  • разові - встановлюються на окремі роботи одиничного характеру (аварійні, позапланові) відповідно до трудового законодавства.

 

Зверніть увагу: За проектом норми праці і тарифікація робіт будуть основою для визначення необхідної чисельності працівників на виконуваний обсяг робіт і рівень їх кваліфікації. 

Ознайомитися з текстом проекту Рекомендації можна тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»