• Посилання скопійовано

ФСС навчатиме працівників охороні праці: аналізуємо проект постанови

Проект постанови ФСС визначає механізм участі Фонду у навчанні та підвищенні рівня знань працівників з охорони праці. Як саме проходитиме навчання, чи буде ФСС хоча б частково їх фінансувати і які категорії працівників проходитимуть навчання?

ФСС навчатиме працівників охороні праці: аналізуємо проект постанови

Коментар до проекту постанови ФСС «Про затвердження Порядку участі Фонду соціального страхування України у навчанні і підвищенні рівня знань з питань охорони праці»  

Проект постанови правління Фонду розроблено на виконання Закону №1105 у редакції Закону від 28.12.2014 р. №77. Наразі існує Порядок від 19.03.2013 р. №2 та він має цілий ряд недоліків. Головним з яких є невідповідність діючій редакції Закону №1105, яким було впроваджено адміністративну реформу з соцстрахування. Адже тепер саме ФСС (а не ФСС НВВ) має приймати участь в навчанні працівників з охорони праці. 

Отже, коментований проект Порядку має ці недоліки усунути. 

Наразі він знаходиться на стадії громадського обговорення. Як тільки він набере чинності, ми про це обов’язково повідомимо. 

 

Хто проходитиме навчання

Навчання проходитимуть такі категорії працівників:

  • керівники, спеціалісти служб охорони праці, члени комісій з перевірки знань з питань охорони праці підприємств;
  • технічні (головні технічні) інспектори праці профспілкових органів;
  • представники профспілок або уповноважені найманими працівниками особи, які є членами постійно діючих комісій з перевірки знань з питань охорони праці;
  • спеціалісти з питань охорони праці апарату виборного органу всеукраїнської галузевої профспілки, територіального профоб’єднання або апарату Федерації професійних спілок України.

 

Де проходитиме навчання 

Організацію навчання буде здійснювати виконавча дирекція Фонду та/або управління виконавчої дирекції Фонду в АР Крим, областях, у м. Київ та м. Севастополь.

Передбачено в цій Постанові не лише навчання, а й перевірка знань.

Отже, навчання буде проходити в галузевих навчальних центрах, а перевірка знань проводитиметься комісіями, створеними відповідно до вимог Типового положення №231/10511.

 

Хто фінансуватиме навчання 

Як зазначається в п. 2.1 проекту Порядку, навчання фінансуватиметься за рахунок коштів, передбачених на ці цілі у бюджеті ФСС. Отже, роботодавцю або профспілці таке навчання нічого не коштуватиме! 

 

Перелік документів, який треба надати роботодавцю або профспілці

Роботодавець та профспілки  мають потурбуватися заздалегідь - в поточному році на наступний рік подати документи про осіб, які навчатимуться. 

До робочого органу виконавчої дирекції ФСС передається пакет документів: 

  • лист за підписом керівника на ім’я керівника виконавчого або робочого органу Фонду щодо необхідної кількості спеціалістів для проходження навчання;
  • заявка щодо спеціалістів, які потребують навчання, за формою наведеною у додатку І до Порядку для страхувальника, або  за формою наведеною у додатку ІІ до Порядку  - для профспілок;
  • копію розпорядчого документу про призначення на відповідну посаду спеціаліста, який потребує навчання, або іншого документу, який засвідчуватиме виконання спеціалістом обов’язків з охорони праці.

Далі, на підставі отриманих документів, робочі органи виконавчої дирекції Фонду укладають договори з відповідними навчальними центрами. 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»