• Посилання скопійовано

Атестувати експертів з промислової безпеки будуть по-новому

Порядок атестації викладено в новій редакції. Тепер посвідчення видаються безстроково, але експерт повинен раз на 3 роки підвищувати кваліфікацію, за результатами якої видадуть сертифікат

Атестувати експертів з промислової безпеки будуть по-новому

Змінюється процедура атестації фахівців, які мають право проводити технічний огляд та/або експертне обстеження машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки. Тепер посвідчення будуть видаватися безстроково, але експерт повинен раз на 3 роки підвищувати кваліфікацію, за результатами якої видадуть сертифікат - пише ЮРЛІГА.

Зміни до Порядку атестації фахівців, які мають право проводити технічний огляд та/або експертне обстеження устаткування підвищеної небезпеки внесені наказом Мінсоцполітики від 29.05.2018 р. №785.

Експертами з промислової безпеки зможуть стати особи, які мають ступінь вищої освіти магістра (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста) за спеціальністю технічного напряму і практичний стаж роботи на посадах відповідного технічного профілю не менше 3-х років.

Підготовка експертів здійснюється навчальними закладами за типовими навчальними програмами, розробленими Державною установою «Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці» з урахуванням пропозицій відповідних галузевих об'єднань організацій роботодавців і затвердженими Держпраці.

Для підготовки необхідно подати до навчального закладу заяву в довільній формі із зазначенням напряму діяльності експерта, копії документа про вищу освіту та трудової книжки.

Після курсу підготовки здається іспит атестаційної комісії. Іспит вважається успішно зданим, якщо отримано не менше 80% правильних відповідей. Результати іспиту заносяться до протоколу, який зберігається в навчальному закладі не менше 5 років.

Кандидат, який не склав іспит, може пройти теоретичне навчання повторно.

За результатами успішного іспиту навчальний заклад видає посвідчення експерта технічного з промислової безпеки.

Для підтвердження своєї кваліфікації експерт технічний з промислової безпеки проходить в навчальних закладах періодичне (не рідше одного разу на 3 роки) підвищення кваліфікації.

За результатами проходження підвищення кваліфікації навчальний заклад видає свідоцтво (сертифікат) про підвищення кваліфікації.

Відомості про осіб, які пройшли підготовку та підвищення кваліфікації, Держпраці розміщує на своєму офіційному сайті.

У разі втрати або пошкодження посвідчення або свідоцтва (сертифіката) про підвищення кваліфікації навчальний заклад видає його дублікат.

***

Читайте також: Кабмін оновив порядок здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях 

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»