• Посилання скопійовано

Підприємство орендує приміщення: хто відповідає за безпеку праці в ньому?

Коли приміщення, у якому працює СГ, є орендованим, у деяких орендарів (а подекуди і в орендодавців) виникає болюче питання. Хто саме має витрачати кошти на те, щоб праця у такому приміщенні була безпечною? Хто відповідатиме за цю безпеку при перевірках різних державних органів?

Підприємство орендує приміщення: хто відповідає за безпеку праці в ньому?

Безпека працівників — обов’язок роботодавця!

Перша і найбільш очевидна  відповідь на поставлені питання знаходиться у КЗпП. Створити для працівників безпечні умови праці – це обов’язок роботодавця (ким би він не був).

Взагалі здорові та безпечні умови праці, як визначає ст. 88 КЗпП, передбачають:

  • додержання правил і норм з техніки безпеки,
  • необхідне освітлення, опалення, вентиляцію приміщень,
  • усунення шкідливих наслідків шуму, випромінювань, вібрації та інших факторів, які негативно впливають на здоров'я робітників тощо.

Але це ще не все. Відповідно до ст. 29 КЗпП до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний, зокрема, проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

Тобто одного створення умов недостатньо, треба ще навчити працівників ними правильно користуватися.

Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на підприємстві визначене Типовим положенням, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 р. №15 (далі — Положення №15) (НПАОП 0.00-4.12-05).

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи, а також учні, курсанти, слухачі та студенти під час трудового і професійного навчання проходять на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварії (п. 3.1 Положення №15).

Перелік посад посадових осіб, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці (додаток 3 до Положення №15), під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, навчаються згідно з Типовими тематичним планом і програмою навчання з питань охорони праці посадових осіб (додаток 4 до Положення №15) (п. 5.1 Положення №15).

Усе про зарплату і кадри – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Відповідно до п. 6.1 Положення №15 працівники, під час прийняття на роботу та періодично, повинні проходити на підприємстві інструктажі з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.  Детальніше про це ми писали тут.

Дехто, прочитавши це, тільки похитає головою, адже виконують ці норми не всі роботодавці. Хоча й повинні. А є ще і надзвичайні ситуації, і цивільна безпека (тренування з яких мають проводитися не лише з пересічними громадянами, а й на місцях їх роботи).

Відповідно до ст. 40 Кодексу цивільного захисту України навчання працюючого населення діям у надзвичайних ситуаціях є обов’язковим і здійснюється в робочий час за рахунок коштів роботодавця за програмами підготовки населення діям у надзвичайних ситуаціях, а також під час проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту.

Передбачається, що особи під час прийняття на роботу та працівники щороку за місцем роботи проходять інструктаж з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях. Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, мають попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум). Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань цивільного захисту, зокрема, з пожежної безпеки, забороняється.

Більшість роботодавців одразу зазначить, що не має матеріально-технічної  бази на організацію подібних навчань.  В такому випадку навчання з охорони праці роботодавець може доручити стороннім організаціям - госпсуб’єктам, які надають подібні послуги.

При цьому відповідно до п. 1.5 Положення №15 госпсуб'єкт, який має намір проводити навчання з питань охорони праці працівників інших госпсуб'єктів, надає територіальному органу Держпраці декларацію відповідності його матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

 

Інструктаж з особами за ЦПД законом не передбачений!

Зазначене вище стосується обов’язку роботодавця щодо працівників, які працюють за трудовими договорами. А як щодо тих, хто працює за договорами ЦПХ?

Враховуючи приписи п. 1.1 Положення №15 та ст. 40 Кодексу цивільного захисту України, обов’язковість проведення інструктажів з охорони праці, з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях не поширюється на осіб, які залучені госпсуб’єктом на умовах цивільно-правових та господарських договорів.

Отже, якщо у вас праця фізосіб залучається лише на підставі ЦПД, організовувати проходження такого інструктажу і навчань не обов’язково.

 

Є в орендаря працівники чи немає –  безпеки треба дотримуватися!

Відсутність працівників або їх наймання за ЦПД не означає, що фізособам та госпсуб’єктам, які орендують приміщення чи їх частину, не потрібно дотримуватись заходів з безпеки - йдеться не лише про охорону праці, а й про пожежну, санітарну, екологічну безпеку тощо.

Це стосується практично всіх орендарів нерухомого майна (його частини) -  закладів громадського харчування, перукарень, салонів краси, офісних центрів, у разі найму підрядників (ФО, ФОПів, ЮО) для виконання робіт різної складності, у т.ч. будівельних, електро-монтажних та інших подібних робіт, виробничих, складських приміщень тощо.

Але орендодавець (власник, адміністратор, уповноважена особа) під час допуску на територію своєї нерухомості має обумовити дотримання заходів з безпеки безпосередньо у договорі оренди або за окремо розробленим положенням (інструкцією, пам’яткою, іншим документом) щодо таких заходів безпеки.

Як це відбувається у договорах оренди на практиці, покажемо на прикладах.

 

Приклад 1. При укладенні Договорів оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності (де орендодавцем є територіальне відділення ФДМУ, а орендарем - госпсуб’єкт) , можна побачити наступне: “...Орендар зобов'язується: Забезпечувати збереження орендованого Майна, запобігати його пошкодженню і псуванню, тримати Майно в порядку, передбаченому санітарними нормами та правилами пожежної безпеки, підтримувати орендоване Майно в належному стані, здійснювати заходи протипожежної безпеки, дотримання санітарних норм....

 

Приклад 2. У Типовому договорі про передачу майна територіальної громади міста _____ в оренду, до обов'язків Орендаря-госпсуб’єкта віднесено, зокрема:

  • забезпечення належного збереження, експлуатацію і санітарне утримання об'єкта оренди, його обладнання, інвентаря та запобігати його пошкодженню і псуванню;
  • при оренді підвальних приміщень дотримання правил експлуатації та ремонту інженерних комунікацій та вимог БНІП-11-104-76 по зберіганню та складуванню матеріальних цінностей у підвальних приміщеннях, а також забезпечити їх захист від аварій інженерних комунікацій;
  • відповідно до вимог нормативно-правових актів з пожежної безпеки розроблення  комплексних заходів щодо забезпечення пожежної безпеки об'єкта оренди;
  • забезпечення  додержання протипожежних вимог стандартів, норм, правил, а також виконання вимог приписів і постанов органів державного пожежної безпеки;
  • утримання у справному стані засобів протипожежного захисту і зв'язку, пожежну техніку, обладнання та інвентар, не допускати їх використання не за призначенням;
  • проведення розслідувань випадків пожеж та подавати Підприємству-балансоутримувачу відповідні документи розслідування.

 

Приклад 3. У договорі оренди офісного приміщення (торгові та офісні центри, адміністративні будівлі), де орендодавцем є власник (адміністратор), а орендарем — госпсубєкт, можуть бути прописані такі умови: “Орендар утримує орендоване майно в порядку, передбаченому санітарними нормами і протипожежними вимогами, установленими нормативними актам України, і несе відповідальність за їх дотримання. Орендар несе повну відповідальність за дотримання норм і правил охорони праці і протипожежної безпеки на орендованому об'єкті. Орендодавець має право перевіряти, але не частіше одною разу на місяць, орендоване майно на предмет його відповідності санітарним та протипожежним вимогам і зобов'язаний письмово повідомити Орендаря про виявлені ним порушення та вимагати їх усунення. У разі недотримання Орендарем санітарних норм і протипожежних вимог, унаслідок чого відповідними державними органами на Орендодавця був накладений штраф та/чи, інші стягнення, Орендар зобов'язаний відшкодувати Орендодавцю суму штрафу та/чи інші втрати в повному обсязі...”


Приклад 4. Передаючи в оренду приміщення для закладу громадського харчування, у розділі “Умови експлуатації об’єкта оренди” орендодавець може прописати й таку умову: “Відповідальним за дотримання на Об’єкті оренди норм пожежної та техногенної безпеки є Орендар. Протягом 10 робочих днів з дати підписання сторонами Акта прийому-передачі Об’єкта оренди Орендар зобов’язаний надати Орендодавцю копію наказу про призначення відповідальних осіб за дотримання норм протипожежної безпеки та охорони праці, проведення інструктажів та навчання працівників...”

У цивільно-правових  договорах з фізособами, як правило, при обумовленні вимог  із забезпечення заходів безпеки праці обмежуються загальним фразами:            

  • дотримуватися належного режиму експлуатації майна згідно з технічною документацією, не допускати його пошкодження та знищення;
  • під час експлуатації майна дотримуватися правил пожежної безпеки та техніки безпеки, а також санітарних правил та норм, передбачених законом заходів безпеки праці.

Наведені вище умови договорів цілком відповідають обов’язкам госпсуб’єктів у сфері цивільного захисту, прямо визначені у ст. 20 Кодексу цивільного захисту України. Причому, як правило, орендарі (фізособи, ФОПи, юрособи) несуть відповідальність за безпеку саме перед орендодавцями. А вже останні — перед органами держнагляду (контролю).

 

Для запрошених осіб — вступний або первинний інструктаж від приймаючої сторони!

Як бути з працівниками чи фізособами, які прибули на підприємство тимчасово - на час проведення навчань/семінарів/конференцій, відрядних осіб, запрошених іноземців, учнів, студентів тощо?

Для таких випадків у п. 6.36.4 Положення №15 передбачені вступний та первинний інструктажі.

Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу (розпорядження) його роботодавця:

  • з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;
  • з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;
  • з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження трудового або професійного навчання;
  • з екскурсантами у разі екскурсії на підприємство.

Первинний інструктаж проводиться індивідуально з працівником або з групою осіб одного фаху до початку роботи безпосередньо на робочому місці:

  • новоприйнятим (постійно чи тимчасово) на підприємство або до фізичної особи, яка використовує найману працю;
  • який переводиться з одного структурного підрозділу підприємства до іншого;
  • який виконуватиме нову для нього роботу;
  • відрядженим працівником іншого підприємства, який бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві.

 

Увага! Обов’язок з проведення вступного та первинного інструктажів не стосується семінарів, конференцій, інших заходів масового/навчального/інформативного характеру. Хоча це не заборонено і може бути проведено добровільно.

 

Ми не виключаємо, що проведення заходів масового характеру може передбачати проведення інструктажу з питань охорони праці з боку їх організаторів чи приймаючої сторони. І у разі, коли йдеться про приймання фізосіб на підставі цивільно-правових договорів (ми говоримо про семінари, конференції, круглі столи тощо), то такі договори можуть містити умови, аналогічні наведеним нами вище у Прикладах.

Втім, можливе проведення подібних інструктажів шляхом надсилання інструкцій чи пам’яток разом з програмами таких семінарів, конференцій та/або покладення обов’язку їх проведення роботодавцями напередодні проведення таких заходів масового характеру.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»