• Посилання скопійовано

Працівник вирішив звільнитися в перший місяць роботи: як розрахувати компенсацію?

Держпраці розповіла, як нараховувати компенсацію за невідгуляну щорічну відпустку у разі звільнення працівника в перший місяць роботи

Працівник вирішив звільнитися в перший місяць роботи: як розрахувати компенсацію?

Держпраці у Дніпропетровській області зазначила, що  необхідність виплати грошової компенсації за невикористану відпустку обумовлена КЗпП та Законом України «Про відпустки». Відповідно до ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону №504, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А І групи. Отже, скільки би працівник не працював, він має право на грошову компенсацію за всі дні невикористаної відпустки.

 

Щодо визначення кількості днів невикористаної відпустки

Ст. 6 Закону №504 визначено загальну тривалість щорічної відпустки для працівників за відпрацьований робочий рік. Щорічна відпустка не може бути меншою, ніж 24 календарних дні. Отже, якщо працівник відпрацював цілий календарний рік, то при звільненні він має право отримати компенсацію за 24 дні невикористаної відпустки.

У випадку підприємства «R», робітники працюють 24 – 30 календарних дні.  Для прикладу, візьмемо середнє значення – 27 днів. Отже, треба розрахувати, на скільки днів щорічної відпустки має право робітник, який відпрацював 27 календарних днів.

Складаємо пропорцію:

355 – 24;

27 – х.

х = (27 * 24) / 355 = 1,83

Округляємо до цілих та отримуємо два дні невикористаної щорічної відпустки. За ці два дні підприємству «R» слід виплатити компенсацію. Також, слід зазначити, що 355 днів – це кількість днів у розрахунковому періоді. 365 днів року зменшуємо на вихідні та неробочі дні, перелік яких наведено у ст. 73 КЗпП.

 

Щодо розрахунку компенсації за невикористану відпустку при звільненні

Для того, щоб розрахувати розмір компенсації за невикористану відпустку, необхідно розрахувати середньоденну заробітну плату робітника за розрахунковий період та помножити її на кількість днів невикористаної відпустки. Нормативний документ, який регулює розрахунок середньої заробітної плати затверджено Постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100.

Розрахунковий період для підприємства «R» підпадає під абз. 3 п. 2 Постанови №100: «Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час». Тобто, розрахунковим періодом для підприємства «R» будуть ці самі 27 календарних днів.

Визначаємо середньоденну заробітну плату та суму компенсації. 3723,00 / 27 = 137,88 грн. – це середньоденна заробітна плата працівника. 137,88 * 2 = 275,76 грн. – сума грошової компенсації за невикористану відпустку.

Як бачимо, все дуже просто!

 

Від редакції:

Як розраховувати середню зарплату для виплати компенсації при звільненні?

Порядком № 100 алгоритм для визначення відпускних у цьому випадку взагалі не прописаний, Розглянемо декілька варіантів

 

У листі Мінсоцполітики від 08.05.2013 р. №498/13/84-13  було наведено алгоритм дій:

"Якщо працівниками відпрацьовано менше 12 календарних місяців, то обчислення середньої заробітної плати провадиться виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Якщо нарахування проводяться виходячи із середньої заробітної плати, а працівником не відпрацьовано календарний місяць з першого по перше число, то розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового окладу (п. 4 Порядку № 100)."

Тобто компенсацію щорічної відпустки при звільненні працівника у перший місяць його роботи слід обчислювати з посадового окладу.

Приклад. Щорічна основна відпустка становить 24 календарних дні. Розрахунковий період, за який надається відпустка, починається з 05.12.2018 р. і закінчується датою звільнення з роботи 31.12.2018 р. Тобто працівник відпрацював 27 календарних днів. Оклад працівника становить 2000 грн.

Кількість днів щорічної основної відпустки, які припадають на один календарний день, без врахування святкових і неробочих днів в цілому за рік: 

(24 к. д. відпустки: (365 - 11) = 0,0678 к. д.)

Одержаний результат перемножується на кількість календарних днів без врахування святкових і неробочих днів, відпрацьованих працівником у робочому періоді з 05.12.2018 р. по 31.12.2018 р. включно: 0,0678 к. дн. х 27 к. дн. = 1,8306 к. дн.

 

Розрахунок компенсації у грудні: 3723 грн: 30 к.д.х 2 к.д. =  248,2 грн 

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»