• Посилання скопійовано

Які трудові права має працівник-інвалід? - нагадування від Держпраці

Держпраці навела всі трудові права працівників-інвалідів

Які трудові права має працівник-інвалід? - нагадування від Держпраці

Держпраці у Полтавській області нагадує, що встановлення трудових прав, гарантій працюючим інвалідам в Україні регулюються, зокрема, Конвенцією про права інвалідів, КЗпП, Законом про відпустки, Законом про охорону праці, Законом про основи соціальної захищеності інвалідівЗаконом про реабілітацію інвалідів в Україні.

Працевлаштовувати інвалідів зобов’язаний кожен роботодавець, виходячи з цілої низки правових норм і законів. Відповідно до ст. 19 Закону про основи соціальної захищеності в Україні, для підприємств встановлено норматив в розмірі чотирьох відсотків від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік.

Відповідно до вимог КЗпП інваліди мають право на додаткові пільги в порівнянні з іншими працівниками.

Серед гарантій, що надаються працівникам- інвалідам можна виділити ті, що пов’язані із укладанням та розірванням трудового договору.

До їх числа належать:

  • відповіднодо ч. 3 ст. 26 КЗпП при прийомі на роботу не встановлюються випробування для інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико- соціальної експертизи;
  • інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк (ч.1 ст. 39 КЗпП);
  • при скороченні чисельності або штату переважне право залишитися на роботі при рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації надається інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (п. 5 ч. 2 ст. 42 КЗпП);         
  • за бажанням працівника –інваліда або за вимогами його індивідуальної програми реабілітації, йому може встановлюватися режим роботи на умовах неповного робочого дня (неповного робочого тижня) та пільгові умови праці (ст. 172 КЗпП).

Працівники –інваліди, які недавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шість місяців  на цьому підприємстві, можуть скористатися своїм правом піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості  ще до настання шестимісячного терміну їхньої безперервної роботи на цьому підприємстві (ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки). А працівники – інваліди , які вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час  (ст. 10 Закону про відпустки).

Згідно зі ст. 6 Закону про відпустки тривалість щорічної основної  відпустки для працівників – інвалідів становить (для інвалідів І і ІІ груп - 30 календарних днів; для інвалідів ІІІ групи- 26 календарних днів).

Відпустка без збереження зарплати тривалістю до 30 календарних днів щорічно надається інвалідам ІІІ групи, тривалістю до 60 календарних днів щорічно- інвалідам І та ІІ груп (пп. 6,7 ч. 1 ст. 25 Закону України про відпустки).

До роботи в нічний час, та до надурочних робіт інваліди можуть залучатись лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (ч. 2 ст. 55 КЗпП, ч. 4 ст. 63 КЗпП). 

Джерело: Держпраці у Полтавській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»