• Посилання скопійовано

Укладення ЦПД на роботи, що здійснюються на висоті, заборонено: судова практика

Роботи підвищеної небезпеки можуть виконуватись виключно працівниками підприємства, які пройшли профдобір, медичний огляд, спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці та протипожежної безпеки

Укладення ЦПД на роботи, що здійснюються на висоті, заборонено: судова практика

Держпраці у Харківській області повідомляє, що другий апеляційний адміністративний суд підтримав їх позицію, відповідно до якої укладення цивільно-правового договору на роботи, що здійснюються на висоті заборонено законодавством.

В листопаді 2018 року Головним управлінням Держпраці у Харківській області було проведено інспекційне відвідування Товариства з обмеженою відповідальністю «Еверест НП» у зв’язку з тим, що за адресою господарської діяльності підприємства, де використовується наймана праця, стався нещасний випадок.

Під час інспекційного відвідування було встановлено порушення ч. 1 та 3 ст. 24 КЗпП.

Так, Товариство з обмеженою відповідальністю «Еверест НП» допустило 1 особу до роботи на висоті без належного оформлення, уклавши з останнім цивільно-правовий договір, чим порушено норми Кодексу законів про працю України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 24 КЗпП, трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковими при укладені трудового договору з умовами підвищеного ризику для здоров’я.

Роботи підвищеної небезпеки можуть виконуватись виключно працівниками підприємства, які пройшли професійний добір, медичний огляд, спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці та протипожежної безпеки, а обов’язки щодо створення безпечних умов для виконання робіт покладаються виключно на роботодавця.

Діюче законодавство забороняє вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин, посилання суб’єкта господарювання на укладення з працівником цивільно-правового договору саме по собі не може звільняти від відповідальності за допущення до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Таким чином, суб’єкту господарювання доведеться сплатити штраф у розмірі 111 690,00 грн.

Джерело: Держпраці у Харківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»