• Посилання скопійовано

Життя без трудових книжок: як вестиметься облік? (законопроект)

Мінсоцполітики розробило законопроект щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі

Життя без трудових книжок: як вестиметься облік? (законопроект)

Нагадаємо, що нещодавно міністр КМУ Дмитро Дубілет анонсував скасування трудових книжок в Україні. Він повідомив про запуск законопроекта та постанови Кабміну, а також початок технічної роботи. "Сподіваюсь, скасуємо до кінця року",  - зазначив міністр.

На сайті СПО профспілок вже оприлюднено для обговорення законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Його автором ж Мінсоцполітики.

У ньому зазначено, що під час укладення трудового договору громадянин буде зобов'язаний подати (за оновленою ст. 24 КЗпП):

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу,
  • трудову книжку (у разі її наявності),
  • заяву про прийняття на основне місце роботи або за сумісництвом;
  • у випадках, передбачених законодавством, - документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Крім того, громадянин має право подати власнику або уповноваженому ним органу інформацію (резюме) про отримання спеціальних знань, досвід роботи за професією (посадою), наявність і застосування професійних навичок, виконувані роботи (надані послуги) у довільній формі, а також характеристики, рекомендації та інші документи, що характеризують попередню роботу. Власник або уповноважений ним орган має право перевірити достовірність цієї інформації в порядку, визначеному КМУ.

 

Облік трудової діяльності працівника здійснюватиметься в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб. Проте облік може здійснюватися і з використанням трудової книжки, якщо це передбачено колективним договором.

 

Інформація з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру щодо періодів навчання осіб в закладах вищої освіти, а також здобутої ними освіти, набутого стажу надаватиметься роботодавцям за згодою застрахованої особи, у порядку, встановленому ПФУ.

Запис про проходження стажування вноситиметься до реєстру застрахованих осіб Держреєстру також в порядку, встановленому ПФУ за погодженням з Мінсоцполітики.

Щодо місця роботи для застосування норми про мінімальний розмір ЄСВ, то основним місцем роботи будуть визначати те, яке вказане в поданій заяві (до відкликання) працівника та відомостях, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. В дію він буде введений через два місяці з дня опублікування.

Включення до реєстру застрахованих осіб відомостей про трудову діяльність працівників здійснюватиметься протягом п’яти років з дня набрання чинності цим Законом на підставі  відомостей, поданих у порядку та строки, встановлені ПФУ за погодженням з Мінсоцполітики.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»