• Посилання скопійовано

Нещасний випадок з працівником, який працює за договором ЦПД: які наслідки?

Голова Держпраці розповів, що має робити роботодавець у разі настання нещасного випадку з працівником, який працює за ЦПД

Нещасний випадок з працівником, який працює за договором ЦПД: які наслідки?

Голова Держпраці зазначив, що загальний порядок щодо повідомлення адміністратора або відповідного дозвільного органу про відповідність матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства затверджено постановою КМУ №922. Декларування відповідності матеріально-технічної бази законодавчим та нормативно-правовим актам з охорони праці щодо виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки здійснюється відповідно до Порядку №1107. Так, згідно з вимогами п. 21 Порядку, декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці складається за формою, що міститься у додатку №8 до Порядку та подається за місцезнаходженням або у випадках, передбачених законом – за місцем провадження діяльності або місцезнаходженням відповідного об’єкта.

Роман Чернега наголосив, що форма декларації передбачає зазначати місце виконання робіт підвищеної небезпеки, але не зобов’язує вказувати його з точністю до адреси. Наприклад, якщо у декларації зазначено, що місцем виконання робіт є територія Хмельницької області, то при виконанні робіт працівниками підприємства в різних куточках області інших декларацій реєструвати не потрібно. Також, в одній декларації можна вказувати декілька адрес проведення робіт, які виконуються підприємством, що заощадить час на їх подання.  

Фізична особа-підприємець Алла Попік (Аквапарк «7 ОКЕАН») звернулася з питанням щодо цивільно-правового договору. Підприємця цікавить, що має робити роботодавець у разі настання нещасного випадку з працівником, який працює за цивільно-правовою угодою?

Голова Держпраці роз’яснив, що нещасні випадки з особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, відповідно до п. 10 Порядку № 337, підлягають спеціальному розслідуванню.

У разі настання нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння) з особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, роботодавець зобов’язаний протягом двох годин з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2 цього Порядку:

  • територіальному органу Держпраці;
  • робочому органу Фонду;
  • керівнику підприємства (установи, організації), на території якого сталися нещасний випадок або гостре професійне захворювання (отруєння), якщо потерпілий є працівником іншого підприємства (установи, організації);
  • керівнику первинної організації профспілки незалежно від членства потерпілого в профспілці (у разі наявності на підприємстві (в установі, організації) кількох профспілок – керівнику профспілки, членом якої є потерпілий), а у разі відсутності профспілки -уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці;
  • уповноваженому органу чи наглядовій раді підприємства (у разі її утворення);
  • органу ДСНС у разі, коли нещасний випадок стався внаслідок пожежі;
  • місцевій держадміністрації або органові місцевого самоврядування (у разі відсутності уповноваженого органу чи наглядової ради підприємства);
  • органу галузевої профспілки вищого рівня, а у разі його відсутності – територіальному профоб’єднанню;
  • органу поліції (у разі настання нещасного випадку або гострого професійного захворювання (отруєння), що призвели до тяжких (у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого) чи смертельних наслідків, смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків).
  • Повідомлення про нещасний випадок надається за місцем настання нещасного випадку або гострого професійного захворювання (отруєння), а у разі настання нещасного випадку внаслідок події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів – за місцем реєстрації підприємства (установи, організації).

Впродовж одного робочого дня після отримання від роботодавця письмового повідомлення створюється спеціальна комісія для проведення розслідування даного нещасного випадку.

Джерело: Держпраці у Вінницькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»