• Посилання скопійовано

Правила стягнення аліментів з працівника і відображення їх у формі №1ДФ

Хто визначає розмір аліментів та спосіб стягнення? Чи потрібно самостійно роботодавцю змінювати розмір аліментів? Як зазначити аліменти у ф. №1ДФ?

Правила стягнення аліментів з працівника і відображення їх у формі №1ДФ

Коментар до листа Мін'юсту від 16.09.2019 р. №34122/635-2-19/11.4.3

Хто визначає розмір аліментів та спосіб стягнення?

Примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) покладається на органи державної виконавчої служби та у визначених Законом №1404 випадках – на приватних виконавців (ст. 1 Закону №1403).

Виконавець зобов'язаний здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, що встановлені виконавчим документом та Законом №1404. Це встановлено пунктом першим частини першої ст. 18 Закону №1404.

У разі стягнення аліментів, як частки заробітку (доходу) боржника на підприємстві, в установі, організації, ФОПа відрахування здійснюються на підставі постанови виконавця, яка надсилається для виконання за місцем отримання боржником відповідних доходів.

Підприємства, установи, організації, фізособи, ФОП здійснюють відрахування зі зарплати і перераховують кошти на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі якщо такий строк не встановлено – до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення (ст. 69 Закону №1404).

Зверніть увагу: аліменти перераховуються не на рахунок безпосереднього стягувача, а на рахунок виконавця.

Виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим провадженням, та не менше від мінімального гарантованого розміру, передбаченого СКУ.

На сьогодні мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів (ст. 182 СКУ). Ми про це писали тут, а розмір прожиткового мінімуму в 2019 році на дитину відповідного віку ви можете дізнатися тут.

 

Чи може роботодавець самостійно визначати розмір аліментів?

Відповідно до п. 6 розділу Х Інструкції №512/5 виконавець у постанові, яка надається роботодавцю, обов'язково зазначає:

  1. порядок стягнення й розмір відрахувань;
  2. реквізити рахунку органу державної виконавчої служби, рахунку приватного виконавця, на який потрібно перераховувати стягнуті кошти;
  3. вимогу щодо направлення звітів про здійснені відрахування та виплати із зазначенням періодичності подання звітів та адреси, на яку необхідно направляти звіти;
  4. роз'яснення про невиконання законних вимог виконавця.

Отже, з урахуванням усього вищезазначеного роботодавець не може самостійно змінювати порядок стягнення та розмір відрахувань, які чітко визначені у постанові виконавця. Зокрема, і у випадку зростання прожиткового мінімуму на дитину, про що ми писали тут.

Перелік доходів, з яких утримуються аліменти, наведено в постанові КМУ від 26.02.1993 р. №146.

 

Як аліменти відображаються в формі №1ДФ?

У зв'язку з тим, що аліменти перераховують на рахунок виконавців, виникає часто запитання: «як відображати аліменти, перераховані виконавцю у ф. №1ДФ»?

Податківці своїх роз’яснень не змінили. Суми утриманих підприємством аліментів з фактичного заробітку (доходу) працівника на підставі постанови виконавця, які перераховані на рахунок виконавчої служби для подальшої їх виплати стягувачу, відображаються у ф. №1ДФ під ознакою доходу «140» із зазначенням реєстраційного номера облікової картки стягувача («ЗІР» 103.25).

При цьому при заповненні розділу І форми №1ДФ:

  • у графі 2 відображаємо реєстраційний номер облікової картки платника податку – стягувача аліментів,
  • у графі 3а та 3 – суму нарахованих і сплачених виконавцю  на користь стягувача аліментів,
  • у графі 4а і у графі 4 – податку не буде, оскільки аліменти не оподатковуються (пп. 165.1.14 ПКУ). Зверніть увагу: аліменти, які стягуються за рішенням суду з нерезидента, теж не оподатковуються.

У розд. II форми №1ДФ, хоч аліменти і не оподатковуються військовим збором, їх теж слід показати (як нараховані та виплачені доходи, в загальній сумі). Ми про це писали тут.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»